Beställ katalog

VäljHar ni tomt?Beställ katalog

VäljHar ni tomt?Visst kan det vara lockande att nyfiket glänta på dörren hemma hos folk?

Ett hus är ofta en spegel av människorna som bor där. Och det gäller i högsta grad för de VårgårdaHus-kunder, som presenteras här. De har valt att bygga nytt helt efter sina egna behov och önskemål. Deras personliga stil präglar nu boendet, både utvändigt och invändigt. Och alla har de tveklöst sin unika charm.

Välkommen in på en titt!

Kundanpassad tvåplansvilla, Vitemölla 2017

Med inspiration från hav och land

Skissblocket var fullt av egna idéer. Förslagen raffinerades och drömmen blev verklighet. Nu står det här – huset som inspirerats av marint, lantligt, New England och, självklart, Österlen.

En stor del av barndomen tillbringade Jens Bertilzon i Vitemölla, på skånska Österlen. Det föll sig naturligt eftersom flera av hans släktingar bodde i närheten. Att en dag ha ett eget hus här var en gammal dröm som nu äntligen gått i uppfyllelse. I denna vackra miljö – med hav, sand och fält inpå knutarna – stortrivs han tillsammans med frun Maria och barnen Anton och Tova. Det är lätt att förstå, för denna ort brukar hamna högt upp på listan över natursköna besöksmål.

Stilar som passar in

På denna tomt stod tidigare ett hus, men det var alldeles för nedgånget för att man skulle kunna reparera det på ett bra sätt. Därför ville familjen bygga ett nytt som ändå passade in i omgivningen. Man ville också blanda olika typer av stilar, som marint, lantligt, New England och naturligtvis Österlen. Det var även viktigt att kunna erbjuda gott om plats för gästande vänner.

–  Vi hade många idéer och satte oss ner och gjorde egna skisser, berättar Jens. Därefter kontaktade vi en rad olika husleverantörer. Förslaget som vi fick från VårgårdaHus var det som mest överensstämde med våra egna tankar. Man realiserade våra drömmar och gjorde dem till och med bättre. VårgårdaHus arkitekt var mycket flexibel och hjälpsam och kom med många bra råd som vi tog till oss. Några exempel på det är hur vi kunde utnyttja utrymmena på ett mer effektivt sätt, som vårt praktiska förråd under trappan, samt hur tillbyggnadens tak skulle läggas.

Drömmar som blev bra verklighet

Jens och Maria hade en rad önskemål som visade sig fungera alldeles utmärkt när de blivit förverkligade.

På husets framsida byggde man en väl tilltagen altan i österläge och med en fantastisk utsikt mot havet. Detta är en underbar plats för att sitta med morgonkaffet och en god frukost. Eller rättare sagt, det finns väl knappast någon tid på dygnet när detta ställe inte är trevligt att vistas på.

Baksidan har en trivsam uteplats i västerläge och med eftermiddagssol. Man har verkligen varit mån om att kunna utnyttja alla soltimmar på bästa sätt. På baksidans uteplats samsas också gamla gatustenar med rosor och lavendel vilket ger en härligt genuin känsla som passar perfekt i omgivningen. Det är en klok idé att om möjligt återanvända gamla rustika material, som man i detta fall gjorde med gatustenarna, både av hållbarhetsskäl och för den speciella charmens skull.

Även fasaden är genomtänkt och den indragna takfoten sätter en stilfull prägel, något som man ofta ser på husen i Skåne. Den gamla klockan på väggen är också en trevlig, vacker och användbar detalj. Enligt inskriptionen tillverkades den på 1830-talet, men den är än idag effektiv när man vill kalla till måltider eller läggdags för barnen. Somliga saker förändras inte så mycket genom århundradena.

Inomhus finns många lösningar som även de är till både nytta och nöje. Den öppna spisen i vardagsrummet har dekorativt inmurade stenar. Här kan familjen njuta i fulla drag av ljuset, ljudet och dofterna från en sprakande brasa. Tröttnar man mot förmodan på eldens dans tittar man istället ut mot havet en stund – från samma plats.

Inom synhåll ligger köket, som är stilfullt, ljust och lätt att arbeta i. Den behändiga anslutningen till vardagsrum och sällskapsytor gör det lätt att umgås med familj och vänner. Här behöver ingen känna sig utanför.

Privat gästsvit

Övervåningen på den centrala huskroppen erbjuder också något utöver det vanliga. Här finns nämligen gott om utrymme för gästande vänner och släktingar. Den rejäla gästsviten består av hela tre sovrum och ett badrum. Det blir helt enkelt som en egen privat sfär för de besökande där man kan packa upp sina resväskor utan att störa den allmänna ordningen. Kanske är det dessutom lockande att vila middag en stund i lugn och ro?

Även från gästvåningen har man en slående vacker utsikt över Östersjöns skimrande vatten. Det lär inte vara svårt att övertala folk att komma på besök. Frågan är istället om de sedan verkligen vill åka hem igen.

Bra start på dagen

Det stora sovrummet ligger i en egen tillbyggnad som hänger ihop med den centrala huskroppen. Att ha två sammanhängande huskroppar, som ändå har luftighet emellan, var ett medvetet val för att huset skulle passa bättre in i den omgivande miljön.

Detta sovrum har ett flödande ljusinsläpp från tre håll och självklart samma fantastiska utsikt över Östersjön. Varför inte springa ner till stranden och vakna till på allvar med ett friskt dopp i havet? Det går också lika bra att börja dagen lite mer stillsamt och istället ta en skön strandpromenad.

Historiska marker

Vitemöllas långa härliga sandstrand är vida berömd och alldeles intill ligger det varsamt renoverade badhotellet som fått behålla sin ursprungliga charm. I närheten arrangeras Kiviks marknad som har en ännu längre historia. Det lär ha varit Hansan, det tyskdominerade handelsförbundet, som etablerade marknaden. Människor har alltså sökt sig till denna natursköna plats under åtskilliga århundraden.

–  Man blir lugn och harmonisk här, säger Jens. Vi är grannar med det anrika badhotellet så dit går vi om vi vill äta gott i en annan vacker miljö.

Läs fler hemma-hos reportage här!