Inred sovrummet för lugn och ro

Sovrummet är ett rum som vi tillbringar mycket tid i, även om vi sover den största delen. Sovrummet ska vara en plats där vi känner ett lugn och får en god nattsömn, men rummet har också många andra funktioner. Det ska hjälpa oss att komma ner i varv, ge oss en bra start på morgonen, och eftersom att många har garderoben i sovrummet ska det vara funktionellt med mycket förvaring.

Inredningen och känslan i ett rum är något du ofta kan förnya med enkla medel. Om du har en säng och garderober som en bas kan du förnya med textiler, färg och belysning. Som sängbord kan du alltid använda en stol eller pall som du målar i en passande färg. Se på fixaodona.se hur du kan måla om två pallar och använda som sängbord. Faktorer i sovrummet som gör att din sömn kan påverkas är sängen, värmen och ljuset. Ha koll på dessa punkter för att få ett sovrum som ger lugn och ro.

Det är mycket att tänka på när du ska välja säng. Både Mio och Sängjätten har guider på sina hemsidor som är bra att läsa för att veta vilken typ av säng som passar just dig.

Temperaturen i sovrummet bör vara några grader lägre än i resten av huset för bästa nattsömn, runt 18 grader. På Aktiv Träning kan du läsa om varför. Sovrummet kan bli riktigt varmt på sommaren om solen lyser in. Skaffa i så fall mörkläggningsgardiner och dra ner för att undvika uppvärmning av rummet.

Ju mörkare du har i sovrummet när du sover, desto bättre sömn får du. Dagsljuset som lyser in på morgonen kan störa din sömn, det är ytterligare en anledning till att välja en mörkläggningsgardin. Även färgen på väggarna kan påverka din sömn. Elle ger tips på väggfärger för sovrummet här.

Inred-sovrummet-for-lugn-och-ro-1110x740.jpg

Textilier

Du har basen i sovrummet och kan nu addera textilier. Det finns så många ytor där du kan använda färg och vara personlig på; sängkläderna, överkastet, gardinerna, kuddarna, plädarna, lampskärmarna, sängkappan och på mattorna. Ge dig ut i butikerna på stan eller på nätet och inspireras. Välj en stil eller en färg du gillar och försök hålla en röd tråd i hela sovrummet. Du behöver inte köpa allt nytt. Kolla igenom det du har, spara det du verkligen gillar och lägg till något nytt som passar stilen du valt.

Att bädda sängen som på hotell är något som verkligen lyfter ett sovrum. Knepen är att använda en sängkappa, två stora kuddar och minst fyra mindre, och ett snyggt överkast. Vik ovankanten på överkastet så att de fina lakanen syns. Här är fyra enkla steg från SkönaHem.

Detaljer

Om du har ytor att ställa personliga saker på, som en fönsterbräda eller en bänk kan du samla grupper med föremål som ett stileben. Samla till exempel parfymer, doftljus och en ram. Byt ut knopparna på byrån och handtagen på garderoben så har du snabbt fått förnyelse. En vas med snittblommor är en detalj som alltid blir pricken över i:et i ett rum.

Du som vill kolla in vad trendspanarna säger om höstens inredningstrender kan kolla in på Metro Mode eller på SkönaHem. De har samlat stilar som vi kommer att se mer av i höst, kanske är det någon av stilarna du väljer att inreda ditt sovrum i.