ATT BYGGA HUS – ORDLISTA & FÖRKORTNINGAR

BBR Boverkets Byggregler, som måste följas.

BIA Biarea är delar av byggnaden som används för sidofunktioner, såsom förråd etc.

BOA Boarea är den yta i en bostad som kan användas för boende.

BYA Byggnadsarea är den area en byggnad upptar på marken inklusive utkragande byggnadsdelar som i hög grad påverkar användbarheten av underliggande mark.

BYGGHERRE Den som för egen räkning bygger ett hus eller låter en entreprenör eller byggmästare göra det – alltså du.

BYGGLOV Tillstånd från kommunens byggnadsnämnd, som krävs för ett husbygge.

BYGGNADSKREDITIV Ett bygglån där du inte får ut hela beloppet på en gång utan får använda krediten efter hand till fakturor. När huset är klart lägger banken vanligtvis om byggnadslånet till ett vanligt bolån.

DETALJPLAN Detaljplanen ska visa vad som är allmänna platser, kvartersmark och vattenområden samt vilka gränser som finns för dessa. En detaljplan kan innehålla vissa begränsningar som ni kan behöva förhålla er till. Dessa finns med i planbestämmelsen. Det kan exempelvis vara fasadfärg, färg på tak, byggnadshöjd, byggnadsarea, takvinkel, avstånd till tomtgräns, antal hus eller antal våningar.

KONTROLLANSVARIG (KA) När man bygger hus måste man ha en kontrollansvarig. Du som byggherre utser KA och anger detta i bygglovet. Den kontrollansvarige hjälper till att ta fram en kontrollplan. KA ska även se till att kontrollplanen följs, vara med vid det tekniska samrådet, besiktningar och andra kontroller samt skriva ett utlåtande, som är underlag för byggnadsnämndens slutbesked.

KONTROLLPLAN Är ett dokument som innehåller de viktigaste kontrollerna som behövs under byggnationen för att säkerställa att kraven enligt PBL kan uppfyllas.

LAGFART Ett bevis på att det är du som äger fastigheten.

NYBYGGNADSKARTA Ett underlag man använder för att upprätta en situationsplan. Nybyggnadskartan visar tomtens exakta läge och mått samt befintliga byggnader, gränser för byggrätt, anslutningspunkt för vatten och avlopp, angränsande vägar och gator samt höjdangivelser och eventuellt även ytterligare uppgifter. Nybyggnadskartan upprättas av kommunen och tillhandahålls mot en avgift. Skala är normalt 1:400 eller 1:500.

PANTBREV Är ett värdebevis som används som säkerhet när du tar ett bolån. När du lånar pengar för att köpa ett hus, pantsätter du huset genom att överlämna ett pantbrev till banken. Beloppet på ditt pantbrev är ofta lika stort som beloppet på ditt bolån.

PBL Plan- och bygglagen, är en lag i Sverige som reglerar planläggningen av mark, vatten och byggande.

SITUATIONSPLAN En handling som upprättas i samband med ny-eller ombyggnad av byggnader. Den är en del av underlaget vid ansökan om bygglov och visar vad byggherren (du som husbyggare) planerar att göra. På situationsplanen anges tomtens begränsning och mått samt markens nivå. Situationsplanen visar befintligt eller planerat läge för byggnader, tillbyggnader och andra anläggningar på tomten i förhållande till tomtens gränser. På en situationsplan visas också markdispositioner som planteringar, hårdgjorda ytor, p-platser och liknande. Situationsplanen, som görs av VårgårdaHus, är oftast upprättad på en nybyggnadskarta i skala 1:400 eller 1:500.

SLUTBESIKTNING Vid en slutbesiktning undersöker opartiska besiktningsmän om entreprenörens arbete och VårgårdaHus materialsats följt de avtal som upprättats.

SLUTSAMRÅD Genomförs efter slutbesiktning och innebär att byggprojektet följs upp med kommunen och hålls oftast på plats vid byggnationen. Kommunen, kontrollansvarig och byggherren medverkar. Alla krav utifrån kontrollplanen ska vara uppfyllda. När kommunens byggnadsnämnd sedan gett ett slutbesked får byggnaden börja användas.

SLUTBESKED Får du efter slutsamrådet då kommunen kontrollerat och konstaterat att alla krav i startbeskedet och kontrollplanen uppfyllts. Du får inte börja använda huset innan du fått ett slutbesked.

SPÄRRFÖRBINDELSE En spärrförbindelse är en bankgaranti på att banken har reserverat ett bygglån för din byggnation.

STARTBESKED När du har ett beviljat bygglov och en godkänd kontrollplan ger kommunen klartecken att starta byggnationen. Du måste få startbesked för att få påbörja markarbete.

TEKNISKT SAMRÅD Ett möte på vilket du som byggherre tillsammans med entreprenör, KA, agent och en byggnadsinspektör från stadsbyggnadskontoret går igenom hur arbetet planeras, organiseras och genomförs. Ett tekniskt samråd krävs för att kunna starta bygget.

UTSÄTTNING Innebär att husets exakta läge på tomten markeras. Detta utförs oftast av kommunen