Bygga hus - steg för steg

Att bygga hus är ett stort och roligt projekt - men också ett tidskrävande projekt. Vi vet hur snårig och oviss processen kan se ut så därför vill vi hjälpa er på er resa mot ert drömhus! Vi har stor respekt för er då ett nytt hus är en stor investering. Eftersom ni kommer att ha glädje av huset länge, vill vi ge er kunskapen som krävs för att fullborda husbygget på ett smidigt och noggrant sätt! Läs mer i vår guide nedan och tveka inte på att höra av dig till oss om ni undrar något!


  1. Säg hej!

Ofta blir någon av våra agenter er första personliga kontakt hos oss. Tillsammans pratar ni om just era husdrömmar samt vilka förutsättningar och möjligheter som finns. Agenten blir ert bollplank och finns med er hela vägen fram till inflyttning i ert nya fina hus! Kontakta närmaste säljkontor för att boka ett möte.

2. det där med Tomt också…

Nu börjar vi med de stora frågorna som - vart vill ni bo? Hur ser det ut med tomt? Har ni redan en och i så fall - hur ser den ut? Tomten ska ni utgå ifrån när ni bygger hus så mycket faller på plats när ni hittar just er plats! Tänk på det här: kostnader så som el och VA-anslutningar kan tillkomma.

 

3. ANPASSA HUSET EFTER ER

Nu är det dags att prata om hur ert drömhus ska se ut och hur det ska placeras på just er tomt. Vad är viktigt för er och er familj? Vilken stil gillar ni och vad är prioritet i er planlösning? Vi hjälper er att anpassa huset och justerar er planlösning efter just era önskemål och behov.

 

4. nu skriver vi Avtal

När ni är nöjda med ritningarna så skriver ni ett Köpeavtal med oss på VårgårdaHus. Köpeavtalet baseras på Konsumentköplagen och AA22. I samband med att avtalet skrivs så går ni tillsammans med säljaren igenom hur er betalningsplan ser ut och handpenning på 2% betalas. Tänk på det här: Läs igenom avtalet noga och se till så att ni förstår vad det innebär.

 

5. Dags att söka bygglov

Naturligtvis hjälper VårgårdaHus till med att utforma alla handlingar som nu måste till, såsom exempelvis bygglovshandlingar och bygganmälan. Beviljandet av bygglov kan ta olika lång tid beroende på vilken kommun man skall bygga i. Priset för en bygglovsansökan varierar. Prata med er agent för att få mer detaljerad information. Tänk på det här: Vid husbygge skall det enligt lag finnas en kontrollansvarig (KA). Kontrollansvarig enligt PBL, har som främsta uppgift att kontrollera att kontrollplanen för ett bygge följs. En KA ska utses före byggstart och godkännas av kommunen. Kostnaden för KA kan variera.


6. materialval & slutlig beställning

När bygglovet är beviljat ska ni ha byggnadskreditivet klart från banken och vara redo med era materialval och eventuella tillval. Sedan planeras huset in för produktion och ni får ett bestämt datum för leverans och färdigställande. Kompletta konstruktionsritningar tas fram som även inkluderar el, VA, ventilation etc. VårgårdaHus skickar ut ett leveransbesked och på det finns även datum för när vi ska inkomma med s.k. ”spärrförbindelse”. Detta innebär att banken skriftligen reserverar den summa pengar som kommer att faktureras från VårgårdaHus. Har ni även skrivit ett Entreprenadkontrakt, utöver Köpeavtalet, kommer även Entreprenören att begära in en spärrförbindelse för sin del i projektet. Tänk på det här: Se till att ni får byggnadskreditiv och spärrförbindelse från banken.

7. entreprenadkontrakt

Vår agent kan tipsa om lokala entreprenörer som tidigare monterat VårgårdaHus och kan även erbjuda en kreditgranskning av entreprenören, men det är ni själva som skriver kontrakt med entreprenören. Entreprenadavtalet är ett standardkontrakt, enligt Konsumenttjänstlagen och ABS 18 som tagits fram av Konsumentverket och Sveriges byggindustrier för att ni som köpare skall vara trygga. Entreprenadkontraktet reglerar kontrakt-summa, lyftplan, tidsplan etc. Tänk på det här: Läs igenom avtalet noga och se till så att ni förstår vad det innebär. Välj Entreprenör med omsorg och efter referenser. 

8. TEKNISKT SAMRÅD

Inför byggstarten bokar ni som Byggherre tillsammans med agenten och er kontrollansvarige ett möte med Byggnadsnämnden i er kommun. Kontrollansvariges roll är att säkerställa så att byggnadsarbetet utförs enligt bestämmelserna i Plan-och bygglagen. Kontrollansvarig och er entreprenör hjälper till med handlingar inför samrådet. För att säkerställa detta upprättar den kontrollansvarige en kontrollplan och det är denna man går igenom under det tekniska samrådet. Mötestiden styrs av när alla handlingar är klara, men normalt finns bygghandlingar klara omkring 2 månader före stomleverans. Tänk på det här: Delta vid det tekniska samrådet med byggnadsnämnden

 

9. BYGGSTARTsmöte

Inför stomleverans hålls ett byggstartsmöte där ni tillsammans med er entreprenör går igenom praktiska detaljer och bestämmer en tidplan för bygget som leder fram till ditt inflyttningsdatum. Tänk på det här: Initiera byggstartsmötet med er entreprenör.

10. UTSÄTTNING

Det första som görs när man beviljats byggnadslov, fått startbesked och alla kontrakt är klara, är en utsättning av huset. En utsättning innebär att husets exakta läge på tomten markeras av kommunens tjänstemän. Kommunen tar ut en kostnad för utsättningen. Kolla med er kommun vad taxan är.

11. ni ÄR FÖRSÄKRADe

Ert husbygge är försäkrat så snart ni tecknat ett köpeavtal med VårgårdaHus. Villaförsäkringen gäller i ett år från husleverans. Utöver villaförsäkringen tecknar VårgårdaHus också en Färdigställande- och Nybyggnadsförsäkring hos Gar-Bo Försäkrings AB. Tänk på det här: Läs på om de olika försäkringarna på Gar-bo

12. NU BYGGer vi ert HUS

Byggtiden från det att huset levereras till dess att ni kan flytta in, varierar beroende på husets storlek och konstruktion. Betongplattans torktid och väder-förhållanden kan påverka byggtiden. Våra och entreprenörernas leveranstider kan justeras.

13. SLUTBESIKTNING

När huset är färdigt skall en slutbesiktning ske. Vi skickar försäkringsbesked till er från Gar-bo med en utsedd besiktningsman. Ni bokar i samråd med byggaren in en besiktningstid. Därefter kallar besiktningsmannen till besiktning. I vissa fall kan det även vara vår agent som bokar tid med besiktningsmannen. Inför slutbesiktning får ni tillgång till er digitala bopärm i appen Ourliving.

14. slutsamråd & INFLYTT

Innan ni kan flytta in i ert hus ska ni tillsammans med Byggnadsnämnden och er kontrollansvarige ha ett slutsamråd i huset. Till slutsamrådet skall alla funktionskontroller och intyg vara utförda och utfärdade. Därefter utfärdar Byggnadsnämnden ett slutbesked, sedan är det dags att flytta in i ert hus och börja inreda, kanske planera inflyttningsfest?