Genom att välja att bygga ett trähus är ni på god
väg mot ett MER hållbart boende och hem

Vi arbetar aktivt med att förbättra och utveckla vår produkt och vårt företag och är stolta över att vara en del av branschorganisationen TMF där vi tillsammans är 700 medlemsföretag som arbetar för att utveckla branschen med strävan efter cirkuläritet och hållbarhet. I vår husfabrik i Vårgårda bygger vi trähus där vi noga kvalitetssäkrar alla ingående material till vår produkt. Vi jobbar kontinuerligt med förbättringar med hänsyn till miljö, kvalitet och klimat.


Trä

Fördelarna med att bygga trähus är många. Träd binder koldioxid samtidigt som det avger syre via fotosyntesen vilket i förlängningen bidrar till biologisk mångfald. Då man i Sverige återplanterar mer träd än vad som avverkas ökar även potentialen för att binda koldioxid hela tiden. De vanligaste träslagen i våra konstruktioner är gran och fur vilket också är de vanligaste träråvarorna i Sverige. Dimensionshyvlade reglar levereras från sågverk belägna i Götaland, medans ytterpanel levereras från de norra delarna av Sverige. Norrvuxet virke håller särskilt hög kvalitet och fungerar tillsammans med en väl utförd ytbehandling mycket bra som fasad för husets långa livslängd. Läs mer om trä som råvara här

 

KLIMATSKALET

Ett VårgårdaHus består av en välisolerad grundplatta och vindsbjälklag tillsammans med en energieffektiv yttervägg och fönster med höga isolervärden. Träregelväggen består av tre isolerskikt om totalt 260 mm isolering, där en vindduk placerad innanför fasadpanelen skapar en vindtät konstruktion. Väggens innersta isolerskikt är ett så kallat installationsskikt där el-kanalisation kan utföras utan att påverka väggens diffusionsspärr som sitter placerad på insidan om den lastbärande stommen. Detta skapar goda förutsättningar till ett tätt energieffektivt hus.

Tre-skikts-konstruktionen ger oss även förutsättningen att enkelt förse den yttre klimatskärmen med antingen liggande eller stående träfasad, ventilerad putsfasad, eller en ventilerad stenfasad. Klimatskärmen tillsammans med ett väl valt uppvärmnings-system gör våra hus energieffektiva samt väl rustade för både nutidens och framtidens energikrav.

 
 
sabyggervihus.png
 

Energieffektivitet

När man bygger ett VårgårdaHus upp till ca 200 m2 i golvarea är standardvalet en frånluftsvärmepump från vår leverantör Nibe. Frånluftsvärmepumpen är en smart, användarvänlig och energieffektiv uppvärmningsmetod. Frisk luft tillförs huset genom ventiler i fönster eller yttervägg, som i sin tur värms upp av husets golvvärme. Luft sugs därefter från rummen vidare till värmepumpen där energin i frånluften återvinns och återförs till uppvärmningskällan i huset. Ett smart val helt enkelt!

Bygger ni ett större hus kan berg-, mark- eller sjövärme vara ett bra alternativ! Detta ger er större valfrihet när det kommer till husets utformning och storlek. En sådan typ av värmepump tar tillvara på den energi som finns lagrat i berg, mark eller vatten och omvandlar den till värme i ditt hus. Huset ventileras i dessa fall med en separat frånluftsmodul.

En del av våra kunder väljer dessutom till FTX-ventilation till berg-/ mark-/ sjövärmepumpen, vilket ger renare inomhusluft, jämnare tempererade luftflöden och tystare hus. FTX-ventilationen bidrar också till en större energibesparing. Ett bra val av värmesystem ökar husets andrahandsvärde så det är tryggt, med tanke på stigande energipriser, samtidigt som det är en långsiktig och lönsam investering.

 
 

Energiberäkning

Alla nyproducerade byggnader i Sverige skall energiberäknas för att visa att det klarar de krav som ställs av Boverket gällande förbrukning av energi för uppvärmning och ventilation. Kravnivån är under ständig utveckling där myndigheten successivt stramar åt kravnivån för att tvinga bebyggelsen till mindre klimatpåverkan.

Energikraven skiljer sig åt beroende på vad för typ av byggnad det gäller, byggnadsort i Sverige och val av värmesystem. För småhus baseras energiberäkningen främst på byggnadens geometri tillsammans med valt uppvärmningssystem. Beräkningen används främst för att sammanställa husets energiåtgång samt som underlag när man ansöker om byggnadskreditiv, och är självklart något vi tillhandahåller när man köper ett VårgårdaHus!

 

SOLEL

Att använda sig av solceller är ett av de mest miljövänliga sätt att producera el på och detta är något vi erbjuder våra kunder som tillval till deras redan effektiva uppvärmningssystem. Färdiga solcellspaket finns i flera olika storlekar. Exempelvis genererar ett 8,0 kW solcellspaket med 20 paneler upp till 6 400 kWh/år. Solcellerna sänker då driftkostnaderna på huset och spås dessutom bli ännu mer attraktiva på framtidens bostadsmarknad! Säg ja till naturlig energi från solen! Läs mer om solcellers miljöpåverkan här