Moodboard - så skapar ni en!

Moodboard – så skapar ni en!

Inom många branscher jobbar man med moodboards för att testa olika idéer, koncept och för hitta rätt känsla. Inom inredning används detta verktyg otroligt mycket och vi kan verkligen rekommendera att ni skapar en moodboard för ert hus och gärna även en för varje rum i huset. På så sätt kan ni alltid gå tillbaka till den när olika beslut ska tas och det kanske börjar kännas veligt eller övermäktigt. Det blir helt enkelt en trygghet och röd tråd att förlita sig på och som ni även kan visa upp för er hussäljare, husritare, leverantörerna och även för entreprenörerna!

En moodboard kan man skapa i fysisk form med tidningsurklipp, färger, text och egna skisser men går lika bra att göra i en powerpoint, på Pinterest eller med Instagram! Här nedan kommer en lista på vad en moodboard bör innehålla!

Exempel på moodborad för barnrum . Vimpel    Littlesmultron    , Himmelsäng    Babylove.se    , Antik växa säng

Exempel på moodborad för barnrum . Vimpel Littlesmultron , Himmelsäng Babylove.se , Antik växa säng

1.       Känslan eller målbilden

Fundera på vilken livsstil och känsla ni vill åt i ert hus eller i ert rum,leta efter bilder som symboliserar den känsla ni vill skapa! Visualiserar ni ert vardagsrum som en plats ni samlas på för att mysa i soffan och titta på tv med familjen? Eller ska det vara ett rum där ni spelar sällskapsspel framför brasan eller ska det få plats ett stort matbord så att ni kan samlas och ha stora fester eller middagar? När ni har samlat era behov och formulerat era drömmar är det dags att börja leta bilder som förmedlar just detta!

 

2.       Exteriören

Om er moodboard symboliserar ert drömhus bör det berätta något om er exteriör, vill ni ha en stor trädgård där ni kan odla eller vill ni ha en underhållsfri uteplats att ha grillkvällar på? Hur ska huset kännas och upplevas? Modernt, klassiskt, lantligt eller boxigt? Kika på hus i olika områden för att känna efter vad ni gillar och utgå även från er tomt. Försök hitta bilder som symboliserar er målbild – kanske är det en bild på fasadfärgen, utemöblerna eller någon annans hus ni blandar med andra miljöbilder?

 

3.       Stil

När ni tittat på många olika typer av bilder kan det vara bra att börja sålla och fundera över vad som verkligen fastnar hos er! Det är dags att bli ärlig och tänka rationellt – vad är görbart och vad kan ni skippa? För att lista ut vad ni fastnat mest för kan ni hålla er till dessa punkter:

-          Möbler och inredningsdetaljer

-          Färger (varma, kalla, dova etc)

-          Belysning och lampor som skapar stämning

-          Mattor och golvytor

-          Växter (t.e yviga eller strama)

-          Känsla (minimalistisk, lantlig, bohemisk etc.

 

4.       Gamla möbler?

När ni bygger ett nytt hus janske det inte finns budget från start till att byta ut alla era befintliga möbler, många av era möbler kanske ni ändå behåller. Gör en realistisk och hållbar moodboard där basen är de möbler ni vill behålla, kanske är det arvegods eller inredningsdetaljer som ni levt med länge och som betyder mycket för er. Nu blir det lättare att göra färgval, integrera de nya möblerna och skapa balans! Äldre och antika möbler kan skapa en mer ombonad och hemtrevlig känsla, speciellt i ett nytt hus, men det gäller att få till en harmoni i både materialval och färger.

 

5.       Färger

Olika färger skapar såklart olika känslor och det finns mycket som påverkar färgerna bland annat hur ljuset rör sig i huset beroende på klockslag och säsong. Även om vi vet att vissa färger och nyanser skapar olika typer av känslor och passar mer eller mindre bra så in i oliak rum så är det ändå viktigt att det är färger som ni gillar och som ni trivs bäst med. Lek runt med olika färgkombinationer och testa er fram!

 

6.       Materialval

Kanske har ni redan fått med en del inspirationsbilder som beskriver vilka materialval ni gillar, men nu är det dags att reda lite mer i dem! Gillar ni varma eller kalla metaller, ljus eller mörka träslag, blanka ytor eller naturmaterial? Om ni gör en fysisk moodboard är det en bra idé att beställa hem prover på beslag, golv, natursten eller liknande! I valet av material är det lätt att falla för trender, men försök att tänka på att välja tidlösa material som ni inte tröttnar på redan första eller andra året i huset!

 

7.       Textilier

Textilier är en utav de viktiga nycklarna för att skapa känslan av ett ombonat hem och det är också tacksamt för att skapa variation. Fundera på vilka textilier ni vill ha i ert hus och i era olika rum.  Tunga sammetsgardiner skapar en t. ex en känsla av flärd och lyx medans linne material skapar en lantlig  och ledig känsla! Även här kan fysiska tygprover vara till stor hjälp!

 

8.       Sinnlighet

Nu är vi pratat om hur det visuellt ska se ut, ska vi nu prata om hur det ska kännas. Hur vill ni att det ska dofta? Har ni några barndomsminnen att associera till eller trigga? Tänk in alla sinnen och försök känna efter hur ni vill att huset och rummen ska upplevas!