Våra bästa tips till er som ska planera trädgård

att skapa en trädgård från grunden

Precis som med husbygget kan ni skapa en moodboard för er trädgård som hjälper er att hitta rätt känsla för er trädgård. Hur vill ni att er trädgård ska upplevas? Använd er av bilder som visar de färger, den textur och miljö ni vill skapa. Använd er av ledord så som ”Modernt” ”Lummigt” ”inbjudande” eller ”barnvänligt”. Ta hjälp av de fyra sinnena doft, ljud, känsel och smak. Hur ska just er trädgård upplevas? Ska man höra något som porlar, ska man kunna gå barfota eller ska man kunna plocka bär och frukt i er trädgård?

Utgå från er planlösning och/eller er situationsplan när ni planerar er trädgård. Skriv ut och klistra upp den i mitten av ett A3 papper, eller gör en digital skiss i datorn. Börja rita infart, altan, gräsmatta, grusgångar och fortsätt sedan med blommor, odlingar och buskar/träd. Använd olika färger för att få en tydligare bild av hur er trädgård kommer att bli. Glöm inte att planera för sittplatser, frukost kanske ni vill äta där ni har morgonsolen, en grillplats passar bra i kvällssolen och där det bästa söderläget är kanske det ska finnas en pergola eller ett parasoll som ger svalkande skugga, eller varför inte en pool? Känns det svårt? Ta hjälp av en trädgårdsarkitekt!

Här illustrerar vi Villa Emyhill med tillhörande trädgård.

 

lär känna er tomt

Det är viktigt att inte ha för bråttom när det kommer till trädgården. Känn efter först! Vilka platser i trädgården ni använder mest beror ofta på sol, vind och insyn. Utgå från er tomt och passa på att spendera tid på tomten innan och under husbygget för att känna efter vad som funkar, vad ni drömmer om och vad ni ska prioritera först när ni anlägger trädgården

Utgå alltid efter era möjligheter och begränsningar med både er tomt, tiden ni vill lägga ner på att ta hand om trädgården och såklart - er budget!

 

budget

Trädgården är lätt att glömma bort i husbygget och det är vanligt att man väljer att lägga alla pengar på sitt hus. Men har man med trädgård i tankarna, planeringen och budgeten redan från början kan man spara in pengar. Även en infart, gräsmatta och altan kostar pengar så ta höjd för detta redan från start. Har man inte råd med allt på en gång kan man göra en mer långsiktig plan utifrån sina drömmar och skisser. Låt det ta tid!

 

Checklista trädgårdsplanering

  • Rita upp er framtida trädgård ihop med er planlösning

  • Gör en mood-board med inspirationsbilder, besök gärna andra trädgårdar för inspiration

  • Sätt en prio-siffra på varje sak ni ritat in, t.ex 1 på entré och 2 på altan

  • Gör en budget - allt från utemöbler, jord, gräsmatta, belysning och krukor bör finnas med

  • Utnyttja er markfirma redan tidigt i husprocessen och spara in pengar och tid