Housetour - Hemma hos Familjen Hylén i deras Enhagen

På en gammal sommarstugetomt i vackra Höllviken byggde Linus & Linda sitt drömhus! Projektet drog igång hösten 2019 och redan hösten 2020 flyttade familjen in i sitt Villa Enhagen. När vi besöker dem har de bara bott i några veckor men de är otroligt nöjda med huset och sina materialval! Familjens två barn har sina sovrum på övre plan och föräldrarna har sitt på nedre vilket ger alla plats för umgänge. Nästa projekt för familjen är trädgård och pool, ett projekt som skall stå klart lagom till sommaren sköna dagar, kanske får vi ta oss ett besök då med?

Drömmer ni om att ha en egen stuga i fjällen?

Nu stundar vintern och förhoppningsvis snön. Vi är många som längtar efter att få åka skidor och spendera tid med familjen i fjällmiljö men än så länge vet man inte hur restriktionerna kommer att se ut. Tills vi vet mer drömmer vi om att bygga om vår egen stuga - dit alla vänner och familj är välkomna när som helst! På VårgårdaHus har vi flera fritidshus men de fyra nedan passar lite extra bra i fjällen.

Haverdal 4-6 sängplatser, Boyta: 69,1 m2    Läs mer om Haverdal

Haverdal 4-6 sängplatser, Boyta: 69,1 m2 Läs mer om Haverdal

Torekov 6-10 sängplatser, Boyta: 93,6 m2     Läs mer om Torekov

Torekov 6-10 sängplatser, Boyta: 93,6 m2 Läs mer om Torekov

Storlien 7-13 sängplatser, Boyta: 109,1 m2    Läs mer om Storlien

Storlien 7-13 sängplatser, Boyta: 109,1 m2 Läs mer om Storlien

Städjan 10-13 sängplatser, Boyta: 124 m2     Läs mer om Städjan

Städjan 10-13 sängplatser, Boyta: 124 m2 Läs mer om Städjan


Vedums nya köksfärg och Lucka - Linnebeige!

Luckan Moa och vitrinluckorna Alice i Linnebeige med svarta handtag och knoppar

Luckan Moa och vitrinluckorna Alice i Linnebeige med svarta handtag och knoppar

Vedum Kök och Bad har lanserat ett nytt kök med en ny lucka, Moa i färgen linnebeige - hur fint? I samband med detta släpp finns även en ny bänkskiva som passar perfekt till det beigea köket! Läs mer om Vedums nyhet här. När man köper hus från VårgårdaHus ingår alltid kök från Vedum och ett personligt möte bokas upp hos dem för att rita upp köket så som ni vill ha det med funktioner, materialval och färger.

Moa_linnebeige_03.jpg
Moa_linnebeige_28.jpg
Bänkskivan Moorland fog i kompositsten, Handtag 31114 Havtorn

Bänkskivan Moorland fog i kompositsten, Handtag 31114 Havtorn

Semester på hemmaplan! #Hemester #Svemester

Att vi behöver begränsa vårt resande är såklart tråkigt, men med lite research och bra inställning kan man enkelt göra semestern hemma till något alldeles underbart! Här kommer vår bästa tips för en lyckad semester på hemmaplan!


1. Picknick

Ta med frukosten, lunchen, fikat, pizzan eller ostbrickan ut! Hitta en mysig plats och njut av att känna solen värme, höra fåglarna kvitter och vindens sus. Lägg undan telefonerna för extra avslappning!


2. Roadtrip med matfokus!

Kör en heldag med frukost, fika, lunch, middag och dryck på olika lokala ställen och gör dagen till en roadtrip med mat i fokus! Promenera eller cykla mellan maten så att ni blir hungriga igen. Ett perfekt sätt att stötta sina lokala handlare och restauaranger!

Inflyttnimgsfest i ett Villa Säveholm

Inflyttnimgsfest i ett Villa Säveholm

3. Bjud in till middag med vänner eller familj!

Stora tillställningar ska man ju undvika i dessa tider, men en lagom stor middag med vänner eller familj kan vara perfekt att bjuda på för att ha något kul att se fram emot! Gör uteplatsen till ett vardagsrum och bär ut filtar, kuddar, häng upp vimplar och ljusslingor och tänd en massa ljus! Extra kul med ett spännande tema - Marokanskt-tema, mexikanst-tema, Abba-tema, hatt-tema eller kanske klassisk maskerad? Våga ta ut svängarna och låt temat synas i matval, inredning, musik och klädval!


4. Testa en ny sport eller hobby

Har du inte testat mountainbike, kampsport, crossfit, discogolf eller sup-surfing än? I år kanske är året då du ger dig ut på nya äventyr!? Våga ta steget, utmana en familjemedlem eller kompis och låt kropp och knopp få jobba lite! Det är viktigt med rörelse för hela hälsan!


Planera kök - våra bästa tips & råd!

Köksluckan på bilden heter ⁠Maja och är i färgen F78 mellangrå!⁠ *Vedum kök och bad

Köksluckan på bilden heter ⁠Maja och är i färgen F78 mellangrå!⁠ *Vedum kök och bad

Vår husexperts bästa råd!

▪️ Samla så mycket inspiration som möjligt, från t ex köksleverantörer, media, vänner och bekanta, för att sedan landa i vad ni själva gillar – hitta en röd tråd att följa!⁠ ⁠

▪️ Gör en lista för vad ni ska prioritera, tyvärr att behöva kompromissa på något plan.⁠ ⁠

▪️ Att tänka i flöde och stationer. Är man många som vill pyssla i köket samtidigt kan det behövas flera stationer med effektiva arbetsytor så man inte slåss om samma plats. Tänk över vilka delar ni vill ha nära varandra och även nära tex matplats osv. Är köket en bit ifrån matplats kan det tex vara bra att planera in en sittbänk eller annan sittplats i köket.⁠ ⁠

▪️ Inventera hur mycket förvaring ni har i sitt befintliga kök och se till att det man har behov för i förvaringsväg finns plats för i nästa kök.

⁠ ▪️ Börja i planeringen i stora drag, form på kök, färgskala, känsla - och tratta sig sedan succesivt ner till detaljnivå.⁠

Köksluckorna på bilden heter ⁠Maja och är i färgen F70 svart!⁠ Från visningshus i Göteborg *Vedum kök och bad

Köksluckorna på bilden heter ⁠Maja och är i färgen F70 svart!⁠ Från visningshus i Göteborg *Vedum kök och bad

Hur kan tänka långsiktigt i köksplaneringen?

▪️ Lägg lite extra fokus och resurser på sådant som är svårt och kostsamt att byta ut med tiden. Tex bänkskivor, lådsystem, golv, kakel, fläkt. På dessa delar kan det vara en fördel att välja neutrala kombinationer. Däremot luckfärg, luckmodell, handtag, blandare är lättare att byta ut/uppdatera med tiden och möjliggöra en förändring av köket utan för stora ingrepp. ⁠ Därför kan ni våga er på en trendig kulör eller handtag utan att ha låst sig för mycket. ⁠ ⁠

▪️ Luckor i trä och bänkskivor i sten/kompositsten står sig oftast kvalitetsmässigt länge över tid, då trä tenderar att laga sig självt. ⁠ ⁠

▪️ Att hitta en bra planlösning för köket är A och O för att trivas med det på lång sikt! ⁠ ⁠

Köksluckorna på bilden heter Alice, i F20 vit. Bänkskiva laminat: Grey Lancelot oak *Vedum kök och bad

Köksluckorna på bilden heter Alice, i F20 vit. Bänkskiva laminat: Grey Lancelot oak *Vedum kök och bad

Vilka misstag bör man undvika?

▪️ Missa inte att planera in avställningsutrymme för diversegrejer. Telefoner, surfplattor, läxor, post tenderar alltid att hamna i köket så det kan vara smart att försöka få till plats för detta så det inte hamnar på arbetsytor. ⁠

⁠ ▪️ Glöm inte att se över ljusinsläpp och belysning, det är mörk ganska stor del av året i vårt land, så köket blir lätt att använda även under mörka delen av året. ⁠ ⁠

▪️ Stirra er inte blinda på totalsymmetri. Det är bättre att försöka åstadkomma ett effektivt kök än att alla lådor ska ha exakt samma mått om man ska leva med köket ett tag.⁠ ⁠

Husets framsida - planera en inbjudande entré!

5026_Saveholm_entredorr.jpg

Funderar ni på att bygga hus eller är ni kanske redan igång? Här kommer våra bästa tips när det kommer till husets framsida och entrén!

När det kommer till husets framsida är det tyvärr något som ofta glöms eller prioriteras bort till förmån för en baksida där man kanske fokuserar mer på att bygga altan, få in bra med solljus och där man kanske har en stor del av sin trädgård. Men framsidan är viktig! Det är framsidan på huset som man ser först och blir också det som ger husets inbjudande känsla. Ändå kan det ta lång tid för våra husbyggare att komma i ordning på entrén….

Ett första tips från oss är att tänka på husets helhet när det kommer till stil och känsla. Har ni en röd tråd så ska entrén och framsidan på huset spegla den. Fundera även på hur det ser ut i ert område/vid er tomt och på hur ni vill uppfattas som bor där. Har ni byggt ett lantligt, modernt, funkis eller skandinaviskt ladhus? Låt stilen synas hela vägen och välj ytterdörr, fönstersättning och entré tillbehör för att förstärka er stil. Dubbeldörrar med spröjsade fönsterglas i för lantlig stil, slät dörr i svart för modern hus eller kanske en mer vågad kulör för att få huset att stå ut? Leta inspiration på Pinterest, Instagram och ute i bostadsområden!

Fundera även på ert rörelsemönster och på hur er vardag ser ut (eller kommer att se ut längre fram) . Kommer ni att använda en stor entré eller en groventré mest? Ska det vara enkelt att dra in en barnvagn, att sitta i solen på entrétrappan eller vill ni kanske ha skydd från regnet när ni ska låsa upp er dörr och kliva in? Planera så att er vardag blir smidig och funktionell!

4840_Emyhill_entre_ext.jpg
4950_Rosendal_entreveranda_exterior.jpg

På VårgårdaHus ritar vi alltid tillgängliga hus enligt standard och krav, så er dörr måste t.ex vara bred nog för att få in en person i rullstol. Alla dessa saker hjälper våra ritare er med! Våra standard ytterdörrar kommer från NorDan och här finns många valmöjligheter både i utseende och kulör. På alla våra husmodeller kan man lägga till entréverandor, burspråk, designtak eller skydd för regn, vi hjälper er med detta! Trappor, stenläggning och altanbygge kan kännas riktigt tråkigt att behöva lägga pengar på efter ett stort husbygge, så ta med detta i er budget direkt och boka in hantverkare så att ni kan njuta av en i ordning gjord trädgård/uppfart/entré redan från inflyttning i ert nya hus. Stort lycka till med ert husbygge önskar VårgårdaHus!

Järnvitrol, Tjärvitrol eller trälasyr? Vi tipsar!

5452_Fagrabo spec Ladhus_takfot detaljl ext_06.jpg

Just nu råder en stor trend med Ladhus och stilar där fasaden ska naturlig ut och smälta in i omgivningen. Vi gillar verkligen denna trenden, men vi avråder bestämt från behandling med järnvitrol. Önskar ni behandla med järnvitrol avsäger vi oss faktiskt alla garantier på fasaden. Detta på grund av rost-utfällningar som kan skapas från plåtar mm på huset som ger fula fläckar/ränder på panelen med tiden.

Det finns dock bra alternativ för att få ett liknande utseende som järnvitrol och ett bra alternativ är att lasera huset. Det finns lasyrer som har benämningar som liknar järnvitrol eller andra liknande som ska vara naturnära lasyrer. Där får man råda med färghandeln som ska leverera er färg. Läs mer om lasyr i järnvitrol liknande utseende här.

Tjärvitrol kan även vara ett bra alternativ, ni kan läsa mer om det här.

dags att göra i ordning altanen?

VH  Trollha¦êttan 111-12.jpg

Våren är på väg och vi har nu gått över till sommartid. Detta är en tid då många av oss ser fram emot lite trädgårdsfix och att göra fint utomhus. En inbjudande altan, terrass, pergola, berså eller annan uteplats lockar till mera utevistelse vilket är bra för oss nordbor som behöver fylla på med D-vitamin såhär års. Vi har samlat våra bästa tips till er för att få en mysig och ombonad uteplats från tidig vår till sen höst.

Underhåll
Börja med att tvätta och rengöra kring er uteplats. Har ni en stenterass så börja med att spola av med vattenslang och skura med en styv borste. Om smutsen inte släpper kan ni lägga på ett par skyfflar fogsand eller mursand och borsta ut sanden över beläggningen med en hård och styv borste.  Om inte borstningen hjälper kan du spola med en högtryckstvätt och använd helst en så kallad terrasstvätt. Den sprider strålen och minskar därför risken att skada någon sten. Har ni inte detta tillbehör ställer ni in munstycket på så bred stråle som möjligt. Testa först på en eller ett par stenar som inte är så synliga. Minska trycket på strålen och håll munstycket en halv meter från stenarna och i en lätt vinkel. Spola aldrig lodrätt ner mot stenarna för då slår strålen bort sand från fogarna vilket kan få några stenar att sätta sig.

Tips: Om ni använder tvättmedel är det viktigt att det inte innehåller syror eftersom många stenar inte är syrafasta. Hör gärna med leverantören om vilket tvättmedel som rekommenderas.

Har ni ett trädäck behöver ni underhålla det med jämna mellanrum, vilket kan innebära en gång om året, eller mera sällan om altanen är byggd av tryckimpregnerat virke. Den viktigaste orsaken att behandla träterasser är att minska fuktupptaget för att minska sprickbildning. Hålls träet torrt minskar även mögel- och algpåväxt. Även en ytbehandlad altan kommer att gråna/blekna med åren. Vill man återfå en djupare färg kan man med fördel behandla med träolja. Innan behandling ska träet vara rent. Då håller behandlingen längre och det är mindre risk för alg- och mögelangrepp. Använd inte såpa innan behandling, det finns särskilda tvättmedel som ska användas. Det är ner på knä som gäller; skrubba ordentligt och skölj! Om man använder högtryckstvätt bör man ta det försiktigt så att altanen inte skadas av trycket. Efter rengöringen ska altanen torka ordentligt, annars fäster inte oljan. Tryckimpregnerat trä har ett rötskydd, men tar ändå upp fukt och riskerar att spricka. Det bör också behandlas för att reducera fuktupptag, så snart det är torrt och skall inte stå obehandlat ett år innan behandling, vilket många tror.

Läs mer


Skapa rumskänsla med hjälp av textilier - Kuddar och filtar skapar rätta stämningen!
Dynor, kuddar, mattor och filtar gör uteplatsen inbjudande, men det är ingen höjdare att bära ömtåliga textilier in och ut vid klassiskt svenskt sommarväder. Satsa på det som klarar av väder och vind, nu finns det gott om både dynor och kuddar att välja på i regntåligt material. För de mest ömtåliga, ha en fin förvaringsplats nära utgången så är det lätt att flytta filtar och kuddar mellan inne och ute.

Glöm inte mattan för att skapa rum utomhus
En matta gör rummet mer ombonat, och nuförtiden finns det många mattor som tål att ligga utomhus. Vissa material klarar att ligga utomhus under bar himmel utan att ta skada, andra passar bättre om du har lite skydd. Och som alltid när du köper matta, se till att den är tillräckligt stor.

4368_Sjövik_altan_web.jpg

Förstärk rumskänslan med hjälp av växter
Nog för att det är härligt med utsikt över våren och sommaren, men för den rätta myskänslan behöver man boa lite. Tänk bortom balkonglådorna och de stora krukorna och använd dig av riktigt stora blomsterlådor, spaljéer, klätterväxter, eller varför inte en hel pergola? Trimma inte för mycket, låt trädgården vara naturlig, den vildvuxna, lummiga känslan är charmig. Drömmen är kanske att ha ett stort träd att duka upp under och smycka med massor av ljusslingor och hängande lyktor. Och nog för att det är härligt med blommor, men glöm inte bort att använda gröna växter också. Köp rejäla krukor anpassade för uteliv, en väl värd investering som håller i många år. Stora växter ger mer effekt och dina blommor behöver ordentligt med plats för att växa.


Inred med hyllor och skåp
En pergola, en markis eller segelduk gör mycket för den ombonade känslan. En hög spaljé eller staketvägg ger insynsskydd, vindskydd och en extra vägg att möblera längs med skåp, hyllor och växter. Var inte rädd för att boa in med hyllor och skåp. Har du inget skydd alls bör du välja ett hållbart alternativ anpassat för utomhusbruk, men annars kan du absolut använda vanliga hyllor och skåp. Fynda på Blocket eller loppis, rusta upp med någon skyddande färg eller låt dem vara patinerade. Ta in möblerna eller täck över när säsongen är slut så håller de sig fina länge.

Jobba med utebelysningen
Fina ljusslingor, lyktor och ljus gör hela uteplatsen i skymningen. Inomhus rekommenderas 5-7 ljuskällor per rum, låt samma regel gälla ute. Nuförtiden finns det ett stort utbud av utelampor som ser ut som inomhuslampor, både taklampor, bordslampor och golvlampor. Tänk på att välja säkra strömkällor som klarar av livet utomhus, men använd gärna lampkällor som ger ett varmare och vackrare sken än klassiska LED-lampor. Upplysta träd och buskar gör också mycket för stämningen, inte bara under mörka augustikvällar, utan också hela hösten och vintern.

Kul att blanda utemöblerna
Visst är det snyggt med utemöbler från samma serie men för en mer avslappnad och hemtrevlig känsla fungerar även motsatsen. Blanda bänkar, stolar och pallar men hitta en helhet i färg och form.

Planteringsbord
Ett planteringsbord är en mycket praktisk och snygg arbetsbänk som dessutom kan stå för förvaringen av krukor och redskap. Placera invid husväggen i växthuset, på terrass eller balkong. Vårt varma tips är att plantera kryddväxter och placera det i nära anslutning till ditt kök så har du nära att hämta godsaker vid matlagningen.

Jobbar du hemifrån?

våra bästa tips för ett effekt hemma-kontor!

Nu såhär i Covid-19 tider är det många därute som stannar hemma och passar på att jobba hemifrån för att minska smittspridningen. Att hålla uppe koncentrationen kan dock vara svårt när man jobbar hemifrån så vi har samlat våra bästa tips råd för ett mer effekt arbete från hemma kontoret. ps. Ni vet väl att ni kan anpassa planlösningen på alla våra husmodeller efter era behov? Ett arbetsrum kanske inte är så dumt?


Ergonomi

Att sitta eller stå ordentligt kan vara en utmaning även till vardags på kontoret och att få till bra ergonomi hemma vid köksbordet eller i soffan kan verka ännu svårare.

  • Byt position ofta (sitt på golvet, på en stol, i en fotölj, i soffan eller kanske stå vid en köksbänk? Tänk utanför boxen!

  • Se till så att du får bra med ljus

  • Ta korta pauser och passa att sträcka på dig, tömma diskmaskinen eller ta ett glas vatten

  • Rulla axlarna, sträck ut bröstmuskeln mot en vägg och gör några tåhävningar. Blodcirkulation är superviktigt för att slippa smärta och besvär!

  • Sitt i ett rum där du känner dig avslappnad och inte störs av omgivningen eller det som pågår utanför fönstret

Fokus

Fladdrar tankarna iväg? Att tappa fokus är vanligt när man jobbat vid datorn en längre tid.

  • Sätt upp dagliga mål och delmål. Bocka av dessa under dagen!

  • Passa på att ta en lunchpromenad eller ännu bättre – en löprunda?

  • Ett schema för dagen, veckan eller månaden är alltid bra att ha. Uppdatera och anpassa den efter inplanerade möten, deadlines, raster och projekt

  • Jobba med en arbetsuppgift i taget

  • Passa på att testa någon bra app för meditation såsom Headspace eller Calm

  • Sätt ett klockslag för när arbetsdagen är slut och håll dig till det. Se till att följa arbetsplatsen policy och den arbetstid som är avtalat

Digitalisera

  • Förbered digitala möten några minuter innan start så att ljud och bild funkar för alla deltagare.

  • Inled de digitala mötena med en kort avstämning och genomgång av agendan så att mötet blir produktivt.

  • Blir du störd av notiser? Lägg undan mobilen eller sätt dina enheter i flighmode

  • Se till att vara tillgänglig och svara på samtal från dina kollegor

  • Jobbar du på kvällen? Överväg att schemalägga mailen till dina kollegor till dagen efter

Hälsa

När man är hemma brukar suget på mat bli större och det blir ofta en sväng förbi kylskåpet för att se om det finns något att snacka på. Här kommer vår bästa tips:

  • Gör hälsosamt snacks att ha hemma. Grönsaksstavar med dipp, frysta vindruvor, lyxigt kaffe eller en bit mörk chocklad är utmärkta exempel!

  • Ät på regelbundna och bestämda tider

  • Passa på att fylla tallriken med grönsaker

  • Glöm inte att fylla på med vatten, att bara dricka kaffe är inte bra för kroppen!

Lycka till!

Vedums nya badrumsserie: Anno

Nu lanserarvår leverantör Vedum kök och bad sin nya badrumsserie Anno. Serien är en nytolkning av det klassiska, signerad av designern Jesper Ståhl. I serien finns tvättställspaket i två bredder och tvättställskiva i kompositsten, förvaringsskåp, högskåp och vägghylla. Du kan välja kulörer och uttryck, så att Anno kommer till sin rätt både i moderna och traditionella miljöer.

Keramikern Camilla Pahlstad har skapar ett kit bestående av en tandborstmugg och ett tvålfat, unikt framtaget för Anno och Vedum.

Keramikern Camilla Pahlstad har skapar ett kit bestående av en tandborstmugg och ett tvålfat, unikt framtaget för Anno och Vedum.

Det som utmärker Anno är tidlösa kvalitéer som gedigna material och hantverk i utförandet, tillsammans med moderna funktioner och skandinavisk enkelhet. Allt gjort med omsorg om både detaljerna och helhetskompositionen, och naturligtvis designat, utvecklat och tillverkat i Vedum, Västergötland.