Husbyggarens ordlista - häng med i tugget!

Vad betyder spärr-förbindelse och vad tusan menar man med “OVK”? Ja det är sannerligen inte lätt att hänga med i alla nya ord när man ska bygga hus. Så här kommer några av de vanligaste orden vi slänger oss med, ihop med en liten förklaring!. Nu kan ni hänga med i snacket!

Lagfart - Lagfarten bevisar att det är du som är ägaren om tomten eller fastigheten.
Entreprenad - Åtagande av företag att utföra större byggnadsarbete på uppdrag av byggherre.
Projektering - Förberedelse och planering av byggprojekt innan själva byggandet påbörjas.
Kontrollplan - Dokument som beskriver den kontroll som en byggherre ska göra för att säkra att ett byggprojekt uppfyller bestämmelserna.
Förhandsbesked - Ett förhandsbesked prövar om det är lämpligt att bygga på platsen. Om ni vill stycka av en bit mark till en ny fastighet är det enklare om ni redan har ett positivt förhandsbesked.
Situationsplan - Upprättas i samband med en ny- eller ombyggnad och visar tomtens begränsningar, markens nivå och det planerade läget för byggnader, tillbyggnader eller andra anläggningar.
Tekniskt samråd - Efter att ni fått bygglov är det dags för tekniskt samråd. Det är byggnadsnämnden som kallar berörda parter till det samrådet för att diskutera tekniska frågor i samband med bygget. Den viktigaste frågan är att bedöma innehållet i kontrollplanen.
OVK - Obligatorisk ventilationskontroll, ska göras regelbundet, i de flesta byggnader. Syftet är att visa att inomhusklimatet är bra och att ventilationssystemen fungerar.
Utförandespecifikation - Dokument där husets val görs, allt ifrån färg på takavvattning till val av golv och fönster.
TOLO - Förkortning på “Tillverknings och leveransorder” Slutgiltig beställning av huset.
Spärr-förbindelse - En spärr-förbindelse reserverar en del av lånet till en byggentreprenör eller leverantör.