Vad kostar det att bygga hus?

4608_Fagrabo_ext fasad_web.jpg

Det blir en hel del att hålla koll på när man ska bygga hus, allt från planering till materialval och såklart ekonomi! Redan när ni börjat överväga att bygga nytt hus är det bra att ha bestämt vad ni är beredda att lägga på, fundera över hur stor del av er lön ni vill och är beredda att lägga på ert framtida boende. Kanske utvecklar sig er ekonomi uppåt eller nedåt med åren och saker som sjukskrivningar, föräldraledigheter och annat är bra att tänka med i planeringen. Kan ni bära boende kostnaden även om det sker något oförutsägbart?

Fundera över hur stor del av er lön ni vill och är beredda att lägga på ert framtida boende. Utgå från detta när ni börjar med en husbudget!

Vilka ekonomiska förutsättningar har ni? Äger ni redan en tomt eller har ni möjlighet att köpa en tomt privat för en prisvärd summa? Har ni en bostad ni kan sälja och kanske göra en vinst på? Här kan er budget variera en hel del och det påverkar såklart hur mycket ni kan lägga på själva huset.

Hos oss får ni hjälp med en boendekostnadskalkyl där ni ser vad huset kostar att bygga och att driva varje år med kostnader för energiförbrukning osv. och tillsammans går vi igenom era ekonomiska förutsättningar och lägger upp en betalplan som gör att ni enkelt får koll på vad det är som kostar, när det ska betalas och vad som återstår att betala. Kostnaden för entreprenad (själva bygget av huset) beror på vilken typ av entreprenad form ni väljer, vart ni bygger och hur mycket ni kan göra själva på huset. Vi erbjuder olika entreprenadformer på olika orter så hör av er till närmaste säljkontor för mer tydlig prisbild för hus och entreprenad! Det som sedan tillkommer är byggherrekostnader, bygglov och beställning av nybyggnadskarta. Kommunala kostnader varierar för varje kommun.

Olika tillval kan reglera husets kostnad uppåt eller nedåt, beroende på era önskemål. Tillval kan vara exteriöra saker så som burspråk, verandor, garage eller carport, putsad fasad, ändrad fönstertyp eller liknande. Det kan också vara materialval inne i själva huset som ni väljer att göra tillval på - allt ifrån badrumskommoder, golv, kök eller vitvaror. Här är det återigen bra att vara eniga om vad som är viktigt för er och ha en gemensam syn på vad som är okej att lägga lite extra pengar på och vilka saker som kanske räcker i standard utförande. Våra standard i husen är alltid hög och vi väljer noga vilka leverantörer vi samarbetar med! Fråga oss gärna om ni undrar något om våra tillval.

Va eniga om vad som är viktigt för er och ha en gemensam syn på vad som är okej att lägga lite extra pengar på och vad som kanske räcker i standard utförande.

Kanske vill ni även lägga pengar på markarbeten så som stenläggning, poolbygge, gräsmatta eller lägga trall? Lägg in dessa kostnader i er budget så att kan ni njuta av husets alla fördelar redan från start!

Vi hjälper er hela vägen fram till inflyttning!
Lycka till med era husdrömmar!