Låt ljuset styra huset

En av de viktigaste sakerna ni bör ta hänsyn till när ni placerar ert hus är hur ljuset faller. Visst går det att skapa ett bra ljusinflöde i huset genom många och stora fönster, men då kanske det blir för mycket insyn. Dessutom kan det påverka temperaturen i huset på ett sätt som kan vara svårt att styra.

Ett naturligt ljusinflöde är vackert, och det går att jobba med på fler sätt än man tror. Dessutom påverkar dagsljuset vårt humör och våra sinnen och gör oss friskare.

Utgå från hur ni lever och var och när ni spenderar tid i olika delar av huset. Många föredrar till exempel morgonljus i köket, och då är det viktigt att ni placerar köket i österläge. Det är ju i köket man spenderar den mesta tiden på morgonen, och då är det naturligt att man vill ha ett så behagligt ljus där som möjligt.

Eftermiddags- och kvällssolen vill man gärna kunna njuta av på sin uteplats, och en kvällssol in i vardagsrummet är en svårslagen stämningsskapare. Tänk därför västerläge när ni planerar för dessa utrymmen.

med-badr-chemmaoui-53660-unsplash.jpg

En annan sak att ta hänsyn till när ni placerar och planerar ert husbygge är utsikten. Hur ser omgivningen ut? Är det tättbebyggt? Från vilka håll är det insyn? Kanske är det en naturtomt med mycket träd i närheten? Fundera på åt vilket håll ni vill ha den bästa utsikten från exempelvis vardagsrummet, och ta reda på hur skuggorna faller på kvällen.

Är tomten kuperad eller kanske sluttande? Det kan vara av stor betydelse för vilken typ av hus ni väljer. Ni vill säkert inte ha ett hus som tar upp för stor del av tomten. Dessutom ska ni kanske få plats med ett garage också. Ett tips är att rita upp tomten och sedan fundera på var ni tror att ni helst vill vara på olika tider på dygnet. Det kan ge er en god riktningsvisare när ni planerar ert drömhus. Allt det här spelar stor roll. Ni måste bekanta er med tomten först. Tomten och trädgården är ju också ett rum, som ska fungera tillsammans med de övriga.