5 tips till dig som ska bygga hus

Det finns många fördelar med att bygga nytt

När du ska skapa ditt drömboende och står i valet och kvalet kring att köpa eller bygga finns det många faktorer som kan göra att du väljer det senare alternativet. När du bygger ett nytt hus anpassat för din familj kan du bo där i många år framöver. Du får ett underhållsfritt hus med låga uppvärmningskostnader och slipper dessutom fastighetsskatt i 15 år. Det skapar ett kostnadseffektivt boende och du har också 10 års garanti mot byggfel.

Fråga efter rekommendationer och referenser

Att bygga ett nytt hus är för de flesta det största projektet och den största investeringen i livet. Innan du bestämmer dig för husleverantör och entreprenör så hör dig för efter rekommendationer. Fråga vänner och bekanta som byggt nytt och lyssna på deras erfarenheter. Titta också på leverantörernas referenser, och jämför noggrant vad som ingår i de olika offerter du tar in.

picsea-357048-unsplash.jpg

Gör en noggrann undersökning av tomten

Det är mycket att tänka på när du ska välja tomt. Kontrollera så att det inte finns några begränsningar kring att bygga på tomten och kolla upp om tomten har en egen fastighetsbeteckning. Titta också på vad som är tillåtet att bygga på tomterna runt omkring för att undvika att du snart bor granne med ett höghus. Om ni behöver spränga eller påla kan det bli kostsamt. Kommunen och grannar kan ofta hjälpa dig att få en förståelse för hur förutsättning-arna i marken ser ut.

Fundera på vad ni väljer att lägga pengarna på

Alla vill såklart undvika att husets slutgiltiga pris hamnar långt över planerat och att budgeten inte hålls. Det finns delar i ett husbygge där du kan ta smar¬ta beslut och få ner kostnaderna.
Genom att fördela kvadratmetern på två plan finns pengar att spara. Det är billigare att bygga på höjden eftersom grundläggningsarbeten är dyra. Att lägga till detaljer som sticker ut från en fyrkantig konstruktion höjer priset, såsom burspråk, balkonger och takkupor. Kring det mesta finns både billiga och exklusiva alternativ. Det gäller allt från elinstallationer och plåtarbeten, till ytmaterial och köksinredning. Era val påverkar husets slutgiltiga pris och din plånbok sätter begränsningarna. Tomten och markförhållandena är ofta det som styr största delen av byggnationens slutgiltiga pris.

Influeras av andra men känn efter vad ni vill

Huskataloger och internet är alltid bra källor till inspiration. Titta på hur andra har gjort och ta tillvara på smarta idéer och sådant du tycker om. Fundera sedan på vad du faktiskt själv vill ha och vad dina behov är både nu och i framtiden. Trender går ur tiden men i ditt nya hus ska du förhoppningsvis bo länge. Ibland är det smart att göra val som håller över en längre tid.