Välj rätt kakel och klinker

Kakel eller klinker

Kakel är finkeramik, det vill säga ett lergods med en glasyr på ytan som kan vara både matt och blank. Det vanligaste är en glansig yta som reflekterar ljus på ett vackert sätt och som är lätt att göra rent och torka av. Kakel används inomhus som väggbeklädnad. En kakelplatta är slittålig men den lämpar sig inte till golv eller utomhus. Kakel är mer poröst och inte lika vattenresistent som klinker.
Klinker är grovkeramik och tillverkas av stengods. Det är ett tåligt material som lämpar sig för golv, men kan också sättas på väggar. Klinker blir inte lika halt som kakelplattor när det är våta, vilket också gör att det är ett bra alternativ för golv. Klinker finns glaserat och oglaserat, där den glaserade ytan är enklare att göra ren.

ratt-kakel-och-klinker-1200x0-c-default.jpg

Färg och mönster

Kakel och klinker kommer sitta på plats länge så välj med omsorg. Det kan vara bra att låna hem provplattor från butikerna för att få en känsla hur plattan passar i rummet. Ett tips kan vara att bestämma sig för en stil eller ett tema och följa det i hela rummet för att få en harmonisk enhet. Ljusa och stora plattor ger en känsla av luft och rymd, medans mindre plattor förminskar ytan och en mörk färg skapar en tätare atmosfär. Just nu är mönstrat kakel en stor trend. Hur mycket vågar du ta ut svängarna? Kakeldaxgruppen har samlat mycket inspiration på olika varianter av mönstrat kakel. På Elle Decoration kan du se 18 olika sätta att inreda med mönstrade plattor.

Placering och kombinationer

Vilka ytor du väljer att placera kaklet på spelar stor roll. Till exempel kan du skapa en effekt genom att välja en kulör i duschutrymmet och en annan i resten av badrummet. Du kan också fälla in en kakelplatta i avvikande färg eller storlek på mindre ytor i rummet för att skapa en konrast. Centro har ett inspirationsgalleri fyllt med bilder som visar exempel på det. Om du har ett rum med lågt till tak kan du placera rektangulära plattor på höjden för att få rummet att uppfattas högre. Placerar du istället plattan liggandes i ett långsmalt rum kommer rummet istället uppfattas ännu smalare. Ett tips är att inte vara rädd för att välja stora kakelplattor.

Underlaget

Spån- och träskivor eller andra fuktkänsliga material får inte användas som underlag när det gäller våtutrymme. Det finns många regler kring våtutrymme, vad man får göra själv och inte. Hos AB Svensk Våtrumskontroll kan du läsa mer om det och bland annat ladda ner branschreglerna “Säkra Våtrum”. Montering av kakel och klinker behöver ske korrekt för att bli så hållbart som möjligt. Det kan vara bra att anlita en fackman.

Fogen

Sist men inte minst behöver du välja fogfärg. Många tänker inte på att fogbruket emellan plattorna påverkar slutresultatet, men olika fogbruk kan skapa helt olika helhetsintryck. En mörk fog passar i vissa fall och i vissa fall passar en vit bättre. Även här kan en mörk färg skapa en känsla av att ytan förminskas. En ljus fog till ett ljust kakel skapat ett mjukt och diskret intryck, och en ljus fog till ett mörkt kakel ger ett tydligt rutmönster och en hårdare