Konsten att välja rätt golv

Trägolv – färg och mönster

Vi kan inte undvika att nämna trägolv. Det är en klassiker som aldrig går ur tiden men där vi också ser trender som kommer och går. Mörka trägolv får mindre uppmärksamhet i år samtidigt som ljust trä syns i var och vartannat inredningsreportage. Nyanserna är jordnära och går ofta åt grått.

Miljötänket blir större även inom golvbranschen och fler konsumenter väljer ett alternativ som är hållbart för miljön. Trä är ett miljövänligt val då du endast byter ut ett trägolv en eller två gånger på en livstid, och ett gediget trägolv kan du dessutom slipa många gånger. Detta har bidragit till trägolvets popularitet. Ett tips för att bli en mer miljömedveten konsument är att fråga om råvaran är miljöcertifierad innan du köper golv.

En annan trend inom trägolv är att kombinera materialet tillsammans med mönster. Du kan till exempel lägga plankorna i vinkel mot varandra som fiskbensmönster eller diagonalt i rummet. Utnyttja träriktningarna och lägg dessa åt olika håll för att skapa mer liv i golvet, eller använd olika bredd på plankorna. Tarkett har en kollektion vid namn Noble som är ett bra exempel på denna trend. Ett av mönstren är ett klassiskt holländskt parkettmönster i ny tappning.

IN_HP_Heritage_41007008_41007013_001.jpg

Våga ett golv som sticker ut

Golvtrenderna går från det minimalistiska till att vi applicerar mer färg och struktur på våra golv. Populära färger på golv är grönt, brunt och dova rosa nyanser. Inom vinylgolv finns många alternativ där du kan ta ut svängarna inom färg och mönster. Bland andra Tarkett har trendkollektioner med vinylgolv för dig som vågar lite mer. Vinylgolv är slitstakta, lättskötta och är mycket ljudabsorberande.

Förutom utseende så finns det andra saker som är viktigt att tänka igenom innan du bestämmer dig för golv. Det ska gärna vara enkelt att städa och hålla rent, och att golvet ska vara skönt att gå på är inte heller att förglömma. Jämför olika golv innan du bestämmer dig och ta hjälp av butikerna som säljer golv.

Om du vill behålla ett gammalt golv men ha förnyelse finns olika behandlingar för att skapa en förändring. Colorama skriver om 6 sätt att ändra finishen på ditt golv.

Som en sammanfattning är den största trenden det som innefattar naturmaterial och jordnära färger. Trenderna är klimatsmarta och hållbarhet vävs in i vårt val av golv. Naturens olikheter som kvisthål och ojämnheter får gärna skapa en personlig karaktär och ge trägolv en unik känsla, samtidigt som golven gärna får visa på en hög hantverksskicklighe