Bygg ett eget växthus!

Söker du en plats att njuta av en kopp kaffe i härligt klimat på, eller vill du kunna plocka solvarma tomater? Då är ett växthus på tomten helt rätt för dig! Det finns många olika sätt att bygga ett växthus på, om du är lite händig kan du göra det själv. Både på hemtrevligt.se och på viivilla.se hittar du steg-för-steg guider hur andra har gått tillväga. Låt dig inspireras av andra och gör en noggrann research så kan du också bygga en egen oas för odling.

Bygg-ditt-eget-vaxthus-1024x681.jpg

Material

Ett vanligt sätt att bygga ett växthus på är att mura upp en sockel som grund. En sockel lagrar värmen och ger ett jämnare klimat. Som underlag inne i växthuset kan du till exempel ha betongplatta eller jordgolv, och för- och nackdelarna med de olika varianterna kan du läsa om på husgrunder.com. För tak och väggar är det vanligaste alternativen kanalplast och glas. Kanalplast är mer hållbart mot snö på taket och sparkade bollar, och i minst behov av skuggning. Glaset är billigare än kanalplast och ger också en finare utsikt eftersom att kanalplasten inte är helt transparent. Ett bra alternativ är att välja glas på sidorna av växthuset och kanalplast på taket. Här på GP kan du läsa om ett växthus i Vaxholm med just denna lösningen. Om du är kreativ kan du också bygga ditt växthus av gamla fönster. På alltomtradgard.se kan du inspireras av 25 olika växthus av gamla fönster.

 

Storlek

Tänk på att inte bygga för litet, 8-10 kvadratmeter är det minsta som rekommenderas för växthus. Tänk också på en rymlig takhöjd eftersom att det mesta du odlar växer uppåt, det är stor skillnad på en sidohöjd på 1,45 och 2 meter. Du får bygga upp till 15 kvadratmeter med upp till 3 meter i tak utan bygglov. Om växthuset ansluts till bostadshuset krävs dock bygglov.

 

Klimatet

Det är lättare att skapa ett behagligt klimat i större växthus med större luftvolym. Både för varmt och för kallt kan få växterna att dö, vilket gör ventilationen i ett växthus mycket viktig. Du kan skapa bra luft med hjälp av automatiska fönsteröppnare, fäktar, extra ventilationshål och att låta dörren stå öppen varma sommardagar.

 

Placering och uppvärmning

Växthus ska stå soligt men kan gärna skuggas av några trädkronor för att det inte ska bli för varmt på sommaren. På villalivet.se tipsar man om att västerläge med sol halva dagen är den bästa placeringen. Om du vill förlänga odlingssäsongen på vår och höst finns det olika sätt att värma upp växthuset. Du kan använda dig av till exempel golvvärme eller värmefläktar men det kan bli dyrt, speciellt om växthuset inte är helisolerat.

 

Inreda

Även inuti växthuset är det mycket att planera, som att dra in vatten och el. El behövs för att kunna ha belysning, värmefläktar och frostvakt med mera. Drar du in vatten har du alltid vattenslangen nära tillhands för att vattna och spola av golvet. Gör plats för en bra arbetsyta där du kan förvara jord, verktyg och krukor. Glöm inte en sittplats för att kunna vila och njuta av dina odlingar och klimatet. När odlingssäsongen är slut för året är det viktigt att du städar växthuset noggrant inuti annars kan smuts samlas i skarvar och ge växterna sjukdomar.