Att välja planlösning

Omgivningen påverkar

Börja med att utgå från din tomt när du ska bestämma hur ditt hus ska se ut. Om det är sluttande tomt kan ett suterränghus vara ett bra alternativ, är det endast enplanshus i omgivningen kan det vara snyggast att följa mönstret, och har du en vacker utsikt kan du utnyttja den lite extra med ett tvåplanshus.

Om du har en tomt inom planlagt område är det detaljplanen som styr vad du får göra och inte göra. Ta reda på hur nära din tomtgräns du får bygga och om det finns regler kring byggnadshöjd, nockhöjd och maximal takvinkel. Detta kan till exempel påverka om du får bygga i ett eller två plan.

Var vill du ha solen?

Väderstrecken är mycket viktiga att ta hänsyn till. Solen går upp i öst och ner i väst, och där emellan vill du kunna utnyttja solen på bästa sätt. Om du vill dricka morgonkaffet i solen så lägg din frukostplats mot öster, det kan vara en balkong från sovrummet eller en veranda vid entrén. Vill du njuta av solen till middagen med vännerna så lägg den stora altanen mot väster.

Om du har en extra fin utsikt i något väderstreck är ett bra tips att lägga köket och vardagsrummet åt det hållet, där spenderar du mest tid och kan njuta av utsikten till fullo. Glöm inte att planera för garage och uppgång till huset från en naturlig vinkel.

planlosning-1110x740.jpg

Plocka ihop det du gillar

Fundera först på hur många rum du behöver. Gillar du stora, öppna ytor eller vill du hellre ha flera rum? Ta inspiration och idéer från hus och planritningar du gillar. Har en vän en bra lösning på kök och vardagsrum eller hade barndomshemmet en bra placering på familjens sovrum? Skissa ner allt du gillar och börja lägga ett pussel. Fråga runt bland nära och kära som bor i hus vad det uppskattar och vad dem skulle vilja ändra på. Det finns massor att lära av andra.

Ju mer du tittat på, ju lättare är det att veta vad som passar dig och din familj. Låt skissarbetet ta tid och skissa alltid proportionerligt. Här har vi några tips att tänka på kring de olika rummen när du planerar planlösningen i hemmet.

Hallen: En groventré med mycket förvaring och nära till tvättmöjligheter kommer användas mycket av familjen. Om du endast har en entré är det bra att ha ett förråd i anslutning för barnens sportutrustning och vinterkläder med mera.

Badrum: Fundera på hur många badrum du vill ha. I tvåplanshus är det standard med ett badrum på varje plan. Gör det gärna lätt för gästerna att nå toaletten, men tänk på att man gärna slipper att gå igenom hallen för att komma till toaletten från sovrummet.

Vardagsrum/Matplats: För en braskamin är den bästa placeringen i mitten av rummet, för att skorstenen ska bli så kort som möjligt på taket. När du ska välja storlek och placering av matplats så fundera på hur många som ska kunna få plats runt bordet. Ska bordet kunna förlängas när det kommer fler gäster?

Ett eller två plan?

Det kräver mer planering och tankearbete att rita ett tvåplanshus. Trappan ska ta hänsyn till planlösningen på båda våningsplanen, och mynna ut i en tillräcklig takhöjd. Oftast placeras trappan i anslutning till entrén eller centralt i huset. Vi har många bra lösningar i våra 2-planshus, ta en titt här så hittar du säkert en lösning du gillar och kan utgå ifrån.

Det finns olika anledningar till att välja ett eller två plan. Äldre tycker det är bekvämast att slippa trappor, och barnfamiljer tar bort risken med fall från trappor med ett plan. Om du har en liten tomt kan ett tvåplanshus krävas för att få tillräckligt med boyta, och en mer koncentrerad byggyta kan ge lägre uppvärmningskostnader.