Sadeltak eller pulpetttak?

Sadeltak

Sadeltak är två obrutna takfall som sitter ihop i taknocken och sluttar åt varsitt håll. En vinkel på 45 grader är vanligt. Sadeltak kallas ibland även för kroppåstak. Det är den vanligaste takformen i traditionell svensk arkitektur. När du har en vinkel på 45 grader eller mer har snö lätt att glida av från taket och ligger inte kvar och tynger ner. En stor taklutning kan dock innebära att huset blir allt för högt. På TräGuiden kan du läsa med om konstruktionen och takstolarna till ett sadeltak.

Pulpettak

Ett pulpettak är ett tak som består av ett enda fall. Det används på byggnader med en bredd upp till 30 meter, och fallet på taket blir oftast relativt litet. Idag används pulpettak ofta på villor i modern stil och i funkisstil. Något som är vanligt är att moderna hus har två pulpettak som ställs mot varandra, så att de möts någonstans på mitten av huset men på olika höjd. Vill du läsa mer om takstolar för pultpettak kan du göra det på TräGuiden.

sadeltak-eller-pulpettak-1110x740.jpg

Villa Hökåsen

Två andra takmodeller som är värda att nämnas är mansardtak och valmat tak. Mansardtak är en relativt vanlig takmodell och kallas även för brutet tak. Villa Högalid är en villa i klassisk stil där mansardtaket verkligen kommer till sin rätt. På Villa Sandäng kan du se hur ett valmat tak ser ut, och du kan även se Villa Sandäng med ett sadeltak.

Valmat tak

Ett valmat tak har takfall på alla fyra sidor och gavelspetsarna är brutna. Intrycket av ett hus med valmat tak är att det ser lägre ut än vad det egentligen är. Ett valmat tak skyddar fasaden mot väder och vind mycket bra men utrymmet under taket, till exempel övervåning eller vind minskar.

Mansardtak

Mansardtak är ett tak med brutet takfall, därför kallas modellen ofta för just brutet tak. Sidan av taket har två olika fall där lutningen närmast taknocken börjar ganska plant, för att sedan brytas av och bli brantare. Denna modell på tak skapar en generös takhöjd på våningen under och gör att man kan utnyttja stora ytor.

Checklista för er som ska flytta

När ni hittat ett nytt hem och ska lämna ert gamla så börjar arbetet med att planera själva flytten. När datumet då ni får tillgång till ert nya boende är spikat kan ni dela upp arbetet över tid för att hinna med allt utan för mycket stress.

dags-att-flytta-1110x740.jpg

Säg upp och teckna nya avtal

Det är många avtal som ska sägas upp från ditt nuvarande boende, samtidigt som ni behöver teckna nya avtal för ert nya ställe. Passa på att undersöka olika avtal innan du tecknar nytt, det finns ofta pengar att spara. Det finns många jämförelse-siter för allt från el till försäkringar.

Bredband – säg upp ditt nuvarande avtal och teckna nytt för ditt nya boende

Hemtelefoni – Flytta ditt hemtelefonnummer

El/värme – Meddela uppsägning och teckna nytt avtal. Gör även en slutavläsning den dagen ni flyttar både på gamla stället och på nya.

Hemförsäkring – Försäkringsbolaget ni väljer för nya boendet behöver fakta om ert nya boende.

Sophämtning – Det finns ofta olika grad av service och storlekar av kärl att välja på till nya stället.

Adressändring – Anmäl din flytt på adressandring.se så att du blir folkbokförd på nya adressen.

Eftersändning – Om du inte beställer eftersändning av din post returneras den till avsändaren efter att någon ny skriver sig på din gamla adress.

Förskoleplats – Om du har barn i förskole ålderså glöm inte att ställa upp ditt barn i kö till en ny förskola.

Parkering – Säg upp ev. parkeringsplats och ställ dig i kö till ny om det behövs.

Flytthjälp

Fundera på om du ska ta hjälp av en flyttfirma eller om du samlar ihop familj och vänner för att hjälpa till på flyttdagen. En flyttfirma behöver bokas i tid, och vänner behöver meddelas om datumet för flytt. Om du flyttar själv kan du behöva förboka en flyttkärra för flyttdagen. Glöm inte att själv ansöka om ledighet på flyttdagen.

Rensa

Det som du tidigt kan börja göra är att rensa. En flytt är ett perfekt tillfälle att slänga, skänka och sälja saker som du inte använder. Du kan behöva vara hård mot dig själv och verkligen fundera på om du behöver prylarna. Det är tråkigt att börja fylla ett nytt boende med saker man inte använder.

Flyttkartonger – En tumregel är att det går åt en flyttkartong per kvadratmeter du bor på.

Packmaterial – Spara tidningar så att du kan skydda ömtåliga saker i tidningspapper.

Rensa – Börja med att rensa förråden på vinden och i källaren, och packa det som ska sparas i kartonger.

Märk kartongerna – Skriv på lådans alla sidor vilket rum som kartongen hör till. Det underlättar för dem som ska bära in och för dig när du ska packa upp.

Numrera – Ett tips är att också numrera kartongerna och skriva en lista över vad varje kartong innehåller. Du slipper då leta igenom alla kartonger när du söker en specifik sak.

Flyttstädning

Flyttstädningen kan du välja att anlita en städfirma för. Det är ofta värt att lägga lite pengar på detta då man är trött efter en flytt och mer sugen på att komma iordning i nya bostaden än att lägga tid på att städa. Tänk på att RUT-avdrag gäller vid både flyttstädning och flytt av bohag mellan två bostäder.

Välj rätt kakel och klinker

Kakel eller klinker

Kakel är finkeramik, det vill säga ett lergods med en glasyr på ytan som kan vara både matt och blank. Det vanligaste är en glansig yta som reflekterar ljus på ett vackert sätt och som är lätt att göra rent och torka av. Kakel används inomhus som väggbeklädnad. En kakelplatta är slittålig men den lämpar sig inte till golv eller utomhus. Kakel är mer poröst och inte lika vattenresistent som klinker.
Klinker är grovkeramik och tillverkas av stengods. Det är ett tåligt material som lämpar sig för golv, men kan också sättas på väggar. Klinker blir inte lika halt som kakelplattor när det är våta, vilket också gör att det är ett bra alternativ för golv. Klinker finns glaserat och oglaserat, där den glaserade ytan är enklare att göra ren.

ratt-kakel-och-klinker-1200x0-c-default.jpg

Färg och mönster

Kakel och klinker kommer sitta på plats länge så välj med omsorg. Det kan vara bra att låna hem provplattor från butikerna för att få en känsla hur plattan passar i rummet. Ett tips kan vara att bestämma sig för en stil eller ett tema och följa det i hela rummet för att få en harmonisk enhet. Ljusa och stora plattor ger en känsla av luft och rymd, medans mindre plattor förminskar ytan och en mörk färg skapar en tätare atmosfär. Just nu är mönstrat kakel en stor trend. Hur mycket vågar du ta ut svängarna? Kakeldaxgruppen har samlat mycket inspiration på olika varianter av mönstrat kakel. På Elle Decoration kan du se 18 olika sätta att inreda med mönstrade plattor.

Placering och kombinationer

Vilka ytor du väljer att placera kaklet på spelar stor roll. Till exempel kan du skapa en effekt genom att välja en kulör i duschutrymmet och en annan i resten av badrummet. Du kan också fälla in en kakelplatta i avvikande färg eller storlek på mindre ytor i rummet för att skapa en konrast. Centro har ett inspirationsgalleri fyllt med bilder som visar exempel på det. Om du har ett rum med lågt till tak kan du placera rektangulära plattor på höjden för att få rummet att uppfattas högre. Placerar du istället plattan liggandes i ett långsmalt rum kommer rummet istället uppfattas ännu smalare. Ett tips är att inte vara rädd för att välja stora kakelplattor.

Underlaget

Spån- och träskivor eller andra fuktkänsliga material får inte användas som underlag när det gäller våtutrymme. Det finns många regler kring våtutrymme, vad man får göra själv och inte. Hos AB Svensk Våtrumskontroll kan du läsa mer om det och bland annat ladda ner branschreglerna “Säkra Våtrum”. Montering av kakel och klinker behöver ske korrekt för att bli så hållbart som möjligt. Det kan vara bra att anlita en fackman.

Fogen

Sist men inte minst behöver du välja fogfärg. Många tänker inte på att fogbruket emellan plattorna påverkar slutresultatet, men olika fogbruk kan skapa helt olika helhetsintryck. En mörk fog passar i vissa fall och i vissa fall passar en vit bättre. Även här kan en mörk färg skapa en känsla av att ytan förminskas. En ljus fog till ett ljust kakel skapat ett mjukt och diskret intryck, och en ljus fog till ett mörkt kakel ger ett tydligt rutmönster och en hårdare

5 tips till dig som ska bygga hus

Det finns många fördelar med att bygga nytt

När du ska skapa ditt drömboende och står i valet och kvalet kring att köpa eller bygga finns det många faktorer som kan göra att du väljer det senare alternativet. När du bygger ett nytt hus anpassat för din familj kan du bo där i många år framöver. Du får ett underhållsfritt hus med låga uppvärmningskostnader och slipper dessutom fastighetsskatt i 15 år. Det skapar ett kostnadseffektivt boende och du har också 10 års garanti mot byggfel.

Fråga efter rekommendationer och referenser

Att bygga ett nytt hus är för de flesta det största projektet och den största investeringen i livet. Innan du bestämmer dig för husleverantör och entreprenör så hör dig för efter rekommendationer. Fråga vänner och bekanta som byggt nytt och lyssna på deras erfarenheter. Titta också på leverantörernas referenser, och jämför noggrant vad som ingår i de olika offerter du tar in.

picsea-357048-unsplash.jpg

Gör en noggrann undersökning av tomten

Det är mycket att tänka på när du ska välja tomt. Kontrollera så att det inte finns några begränsningar kring att bygga på tomten och kolla upp om tomten har en egen fastighetsbeteckning. Titta också på vad som är tillåtet att bygga på tomterna runt omkring för att undvika att du snart bor granne med ett höghus. Om ni behöver spränga eller påla kan det bli kostsamt. Kommunen och grannar kan ofta hjälpa dig att få en förståelse för hur förutsättning-arna i marken ser ut.

Fundera på vad ni väljer att lägga pengarna på

Alla vill såklart undvika att husets slutgiltiga pris hamnar långt över planerat och att budgeten inte hålls. Det finns delar i ett husbygge där du kan ta smar¬ta beslut och få ner kostnaderna.
Genom att fördela kvadratmetern på två plan finns pengar att spara. Det är billigare att bygga på höjden eftersom grundläggningsarbeten är dyra. Att lägga till detaljer som sticker ut från en fyrkantig konstruktion höjer priset, såsom burspråk, balkonger och takkupor. Kring det mesta finns både billiga och exklusiva alternativ. Det gäller allt från elinstallationer och plåtarbeten, till ytmaterial och köksinredning. Era val påverkar husets slutgiltiga pris och din plånbok sätter begränsningarna. Tomten och markförhållandena är ofta det som styr största delen av byggnationens slutgiltiga pris.

Influeras av andra men känn efter vad ni vill

Huskataloger och internet är alltid bra källor till inspiration. Titta på hur andra har gjort och ta tillvara på smarta idéer och sådant du tycker om. Fundera sedan på vad du faktiskt själv vill ha och vad dina behov är både nu och i framtiden. Trender går ur tiden men i ditt nya hus ska du förhoppningsvis bo länge. Ibland är det smart att göra val som håller över en längre tid.

Trähus och isolering

Miljö och hållbarhet är ständigt aktuella frågor i vår vardag. Varje åtgärd som på något sätt sparar in på miljöpåverkan är välkommen, och de flesta svenska människor och företag söker dagligen med ljus och lykta efter smarta energitips. Att bygga trähus är ett av dem.

Trä är det enda förnyelsebara byggnadsmaterialet. Vårt land består till stora delar av skog och behovet av trä till byggnation av nya villor är förhållandevis litet i förhållande till vad som finns att tillgå. Dessutom är det i Sverige lag på att återplantera skog, vilket håller igång kretsloppet.

Förutom att producera syre till oss människor binder träden även samman koldioxid på ett effektivt sätt. Det är faktiskt så pass effektivt att ett enda hus byggt i korslimmad träkonstruktion kompenserar för tre hus byggda i stål och betong.

vincent-grg-1178421-unsplash.jpg

I en artikel från altinget.se berättar Arne Olsson, VD för Folkhem Trä, att ”130 000 bostäder kräver ca 13 miljoner kubikmeter trä på tio år, en tredjedel av den tillväxt som vi inte utnyttjar årligen och som samtidigt minskar våra utsläpp i Sverige med 26 miljoner ton per år.” Det är nästan hälften av landets årliga utsläpp.

De flesta av vår planets resurser tar förr eller senare slut, men inte våra skogar. Snacka om att göra skillnad!

I linje med det här handlar det också om att förbruka så lite energi som möjligt. Ett bra hjälpmedel i detta är våra unika treskiktsväggar. En treskiktsvägg är på många sätt en komplicerad historia, men förenklat kan man säga att ju fler lager i ytterväggarna, desto bättre isolering. En viktig detalj är den så kallade diffussionsplasten som förhindrar fukten i inomhusluften att ta sig ut i ytterväggen. Vi på VårgårdaHus har flyttat in plasten i väggen några centimeter. Det här innebär att du inte riskerar att punktera den när du sätter upp tavlor eller borrar hål i väggen, vilket i sin tur kan orsaka fuktskador.

Låt ljuset styra huset

En av de viktigaste sakerna ni bör ta hänsyn till när ni placerar ert hus är hur ljuset faller. Visst går det att skapa ett bra ljusinflöde i huset genom många och stora fönster, men då kanske det blir för mycket insyn. Dessutom kan det påverka temperaturen i huset på ett sätt som kan vara svårt att styra.

Ett naturligt ljusinflöde är vackert, och det går att jobba med på fler sätt än man tror. Dessutom påverkar dagsljuset vårt humör och våra sinnen och gör oss friskare.

Utgå från hur ni lever och var och när ni spenderar tid i olika delar av huset. Många föredrar till exempel morgonljus i köket, och då är det viktigt att ni placerar köket i österläge. Det är ju i köket man spenderar den mesta tiden på morgonen, och då är det naturligt att man vill ha ett så behagligt ljus där som möjligt.

Eftermiddags- och kvällssolen vill man gärna kunna njuta av på sin uteplats, och en kvällssol in i vardagsrummet är en svårslagen stämningsskapare. Tänk därför västerläge när ni planerar för dessa utrymmen.

med-badr-chemmaoui-53660-unsplash.jpg

En annan sak att ta hänsyn till när ni placerar och planerar ert husbygge är utsikten. Hur ser omgivningen ut? Är det tättbebyggt? Från vilka håll är det insyn? Kanske är det en naturtomt med mycket träd i närheten? Fundera på åt vilket håll ni vill ha den bästa utsikten från exempelvis vardagsrummet, och ta reda på hur skuggorna faller på kvällen.

Är tomten kuperad eller kanske sluttande? Det kan vara av stor betydelse för vilken typ av hus ni väljer. Ni vill säkert inte ha ett hus som tar upp för stor del av tomten. Dessutom ska ni kanske få plats med ett garage också. Ett tips är att rita upp tomten och sedan fundera på var ni tror att ni helst vill vara på olika tider på dygnet. Det kan ge er en god riktningsvisare när ni planerar ert drömhus. Allt det här spelar stor roll. Ni måste bekanta er med tomten först. Tomten och trädgården är ju också ett rum, som ska fungera tillsammans med de övriga.

Budgetplanering

Att bygga hus är för många livets största affär och den påverkar familjens ekonomi under lång tid. En bra finansiering betyder oerhört mycket. Hur finansieringen ser ut beror på marknadsvärdet på ditt nya hus, som pantsätts som säkerhet för lånet och din ekonomi. Efter låneansökan hos banken får du ett lånelöfte med vilka belopp som gäller för dig.

Finansieringen av ditt nya hus bygger på att du kan låna upp till 85 % av bostadens värde.
Jämför gärna räntan mellan olika banker och fundera också på ifall du ska välja rörlig ränta, fast ränta eller en kombination.

I din deklaration får du göra avdrag för 30 % av ränteutgiften mot din sammanlagda skatt på inkomst. Det innebär att du får tillbaka 30 % av det du betalt i ränta. Avdraget gäller för ränteutgifter upp till 100 000 kronor. Därefter är avdraget 21 %.

Istället för att få tillbaka dessa pengar som överskjutande skatt i deklarationen följande år, har du möjlighet att sänka din månadskostnad direkt genom att begära jämkning hos Skatteverket. Det innebär att din arbetsgivare betalar in mindre i skatt på din inkomst och du får ut mer efter skatt varje månad.

dose-media-424257-unsplash.jpg

Amortering

Från och med 1 juni 2016 gäller nya amorteringskrav:

• Bolån som överstiger 70 % av bostadens värde ska årligen amorteras med ett belopp motsvarande minst 2 % av det totala ursprungliga lånebeloppet.
• Bolån som är 70 % eller lägre av bostadens värde ska årligen amorteras med ett belopp motsvarande minst 1 % av det ursprungliga lånebeloppet, ned till 50 % belåningsgrad.
• Bolån som är 50 % eller lägre av bostadens värde omfattas inte av amorteringskrav.

Bostaden värderas utifrån marknadsvärdet och en omvärdering får ske tidigast efter fem år eller vid avsevärda värdeförändringar som inte beror på den allmänna prisutvecklingen på bostadsmarknaden.

När det gäller bolån för nyproducerade småhus finns det en möjlighet för dig som är förstagångsköpare att få amorteringsfrihet under fem år. Det är banken som beslutar om amorteringsfriheten i samband med att kreditbedömningen görs.

Genom att amortera mer än vad som krävs minskar du inte bara ditt lån och din framtida räntekostnad; du vänjer dig också vid en högre boendekostnad. Det gör att du får en marginal att ta av eftersom du vid kraftigt stigande räntor kan dra ner på amorteringarna. Ett tips: amortera idag när räntorna är låga!

Ingen fastighetsavgift för nybyggda småhus i 15 år.

Fastighetsskatten avskaffades den 1 januari 2008 och ersattes med en kommunal fastighetsavgift. För deklarationen 2017 (inkomståret 2016) är fastighetsavgiften max 7 412 kronor eller 0,75 % av 2016 års taxeringsvärde på bostad med tillhörande tomt.

Nybyggda småhus är undantagna från fastighetsavgift i 15 år.

Konsten att välja rätt golv

Trägolv – färg och mönster

Vi kan inte undvika att nämna trägolv. Det är en klassiker som aldrig går ur tiden men där vi också ser trender som kommer och går. Mörka trägolv får mindre uppmärksamhet i år samtidigt som ljust trä syns i var och vartannat inredningsreportage. Nyanserna är jordnära och går ofta åt grått.

Miljötänket blir större även inom golvbranschen och fler konsumenter väljer ett alternativ som är hållbart för miljön. Trä är ett miljövänligt val då du endast byter ut ett trägolv en eller två gånger på en livstid, och ett gediget trägolv kan du dessutom slipa många gånger. Detta har bidragit till trägolvets popularitet. Ett tips för att bli en mer miljömedveten konsument är att fråga om råvaran är miljöcertifierad innan du köper golv.

En annan trend inom trägolv är att kombinera materialet tillsammans med mönster. Du kan till exempel lägga plankorna i vinkel mot varandra som fiskbensmönster eller diagonalt i rummet. Utnyttja träriktningarna och lägg dessa åt olika håll för att skapa mer liv i golvet, eller använd olika bredd på plankorna. Tarkett har en kollektion vid namn Noble som är ett bra exempel på denna trend. Ett av mönstren är ett klassiskt holländskt parkettmönster i ny tappning.

IN_HP_Heritage_41007008_41007013_001.jpg

Våga ett golv som sticker ut

Golvtrenderna går från det minimalistiska till att vi applicerar mer färg och struktur på våra golv. Populära färger på golv är grönt, brunt och dova rosa nyanser. Inom vinylgolv finns många alternativ där du kan ta ut svängarna inom färg och mönster. Bland andra Tarkett har trendkollektioner med vinylgolv för dig som vågar lite mer. Vinylgolv är slitstakta, lättskötta och är mycket ljudabsorberande.

Förutom utseende så finns det andra saker som är viktigt att tänka igenom innan du bestämmer dig för golv. Det ska gärna vara enkelt att städa och hålla rent, och att golvet ska vara skönt att gå på är inte heller att förglömma. Jämför olika golv innan du bestämmer dig och ta hjälp av butikerna som säljer golv.

Om du vill behålla ett gammalt golv men ha förnyelse finns olika behandlingar för att skapa en förändring. Colorama skriver om 6 sätt att ändra finishen på ditt golv.

Som en sammanfattning är den största trenden det som innefattar naturmaterial och jordnära färger. Trenderna är klimatsmarta och hållbarhet vävs in i vårt val av golv. Naturens olikheter som kvisthål och ojämnheter får gärna skapa en personlig karaktär och ge trägolv en unik känsla, samtidigt som golven gärna får visa på en hög hantverksskicklighe

Skapa ett badrum med spakänsla

Badrum har gått från att vara ett nödvändigt ont till att bli ett rum där man vill kunna slappna av och njuta. Vi söker också ofta en känsla av lyx i våra badrum för att sätta guldkant på vardagen. Här har vi samlat några tips på hur du med enkla medel får till den där lyxiga känslan och ett rum som ger associationer till ett avkopplande spa.

spakansla-1110x829.jpg

Förvaring

Grunden till ett välplanerat badrum som känns behagligt att vara i är en bra förvaring. De ska vara enkelt att lägga undan det man inte vill ska synas och enkelt att hålla rent. När du snabbt hittar vad du söker i lådor och skåp så undviker du stress. Det finns många bra förvaringsmöjligheter för ett badrum som kommod, hyllor eller rullvagn. Utnyttja höjden i mindre badrum och välj högre skåp som rymmer mycket på höjden. Tänk också på insidan av skåpen. Det ger en extra guldkant på tillvaron när hårsnoddarna och bomullspinnarna ligger i prydliga burkar i skåpet. Satsa på fina lådor, korgar eller skrin för att hålla ordning på smink, smycken och mindre grejer och förvara med stil.

På Leva & Bo får du många bra tips på sådant du behöver tänka på när du planerar ditt nya badrum eller innan en renovering. Vilka badrumsmöbler, kakel, klinker och badkar ska man välja? Där får du också badrumstips från inredningsexperten Maria Celin.

Textilier

För att skapa en ombonad känsla är textilier det allra enklaste verktyget. I ett badrum har du flera sätt att få in textil på som genom duschdraperiet, mattor och handdukar i olika storlekar. En matta på golvet dämpar eko och ger en skön känsla under nyvakna fötter. Hur du förvarar handdukarna när du inte använder dem finns många bra alternativ på. Handdukstorken är bra på många sätt, men för den där riktiga spakänslan så tipsar vi om att vika eller rulla handdukar prydligt och lägga på öppna hyllor. En stege i trä är också ett trendigt inslag i badrum för att hänga handdukar på.

Växter

Gröna växter är absolut något som passar bra att ta in i ett badrum, inte bara i resten av husets olika rum. Växter ger en härlig känsla av en lugn och grön oas. Plantagen har samlat förslag på växter som fungerar bra i skuggiga, fuktiga och varmare utrymmen som badrum. Det finns även växter som fungerar i badrum helt utan fönster.

Detaljer

Glöm inte att det ofta är detaljerna som gör det. Lägg den där sista touchen på inredning med en vacker tvålpump eller tvålfat, ljuslyktor, en tavla på väggen som fångar ögat eller fina förpackningar på hyllan. Här på Hemnet.se har Royal Design samlat detaljer som gör att du skapar ditt egna hemma-spa. Doften i ett badrum är också viktig för helhetsintrycket och är enkel att få genom doftljus, doftpinnar eller en tvål.

Att skapa en entré i huset

Entrén är det första du möts av på ett hus och det är här du har möjlighet att ge ett bra första intryck. Det är viktigt att ge en välkomnande känsla både till gästerna men också till dig själv. En välkomnande entré säger också välkommen tillbaka när du lämnar huset. Fundera på vilken känsla du vill förmedla innan du börjar planera. Ska entrén inge trygghet, exklusivitet eller kanske snickarglädje?

Var du ska placera entrén i huset är inte alltid självklart. Framförallt om du har en problematisk tomt i olika nivåer. I de fall kan ett suterränghus vara rätt alternativ, då kan du lägga entrén antingen på det undre eller övre planet. Se till exempel vårt moderna suterränghus Villa Orrebacka.

Valet av en mindre eller en större veranda vid entrén gör stor skillnad för intrycket av huset. I Villa Emyhill som går i New England-stil är verandan stor med plats för en större sittmöbel. Verandan sträcker sig runt hörnet på huset och härifrån når du groventrén. När du besöker Villa Södergården tar du istället ett steg upp på en mindre veranda som utstrålar snickarglädje. Här kan du till exempel bygga ihop verandan med en takkupa för att ge huset ett mer klassiskt utseende.

trevlig-entre-1110x746.jpg

NorDan som arbetar med dörrar ser en ökning av trenden att välja en ytterdörr i personlig stil. Här kan du läsa om ytterdörrar med personlighet och karaktär. Även om ytterdörren ska vara välkomnade bör man också ha med säkerhet, kvalité, hållbarhet, energi och klimat i tanken. Bilden är tagen hos en av våra kunder i Västerås som bor i husmodellen Villa Säveholm och som har valt en mycket personlig ytterdörr.

En av fördelarna med entrén på just Villa Säveholm är att entrén ligger skyddad mellan husets H-form och skapar en uteplats i lä. En sådan plats är perfekt för att sätta upp en cafémöbel och avnjuta en kopp kaffe vid. Bland annat Plantagen och Ikea har caféset som även fungerar bra på en mindre veranda där man vill slå sig ner ibland.

Många har önskemål kring tiden på dygnet då de vill kunna njuta av att solen når verandan. Hur du vill placera ditt hus och entrén i förhållande till väderstreck behöver du planera redan innan du väljer husmodell. Det allra bästa är att utgå ifrån din tomt och omgivningen, välja en husmodell som fungerar bra och vinkla huset på bästa sätt.

Den sista touchen för en välkomnande entré gör du enklast med prunkande blommor i krukor valda efter säsong. På Allers Trädgård finns många inspirerande tips om hur du bäst planterar i kruka.

Att välja planlösning

Omgivningen påverkar

Börja med att utgå från din tomt när du ska bestämma hur ditt hus ska se ut. Om det är sluttande tomt kan ett suterränghus vara ett bra alternativ, är det endast enplanshus i omgivningen kan det vara snyggast att följa mönstret, och har du en vacker utsikt kan du utnyttja den lite extra med ett tvåplanshus.

Om du har en tomt inom planlagt område är det detaljplanen som styr vad du får göra och inte göra. Ta reda på hur nära din tomtgräns du får bygga och om det finns regler kring byggnadshöjd, nockhöjd och maximal takvinkel. Detta kan till exempel påverka om du får bygga i ett eller två plan.

Var vill du ha solen?

Väderstrecken är mycket viktiga att ta hänsyn till. Solen går upp i öst och ner i väst, och där emellan vill du kunna utnyttja solen på bästa sätt. Om du vill dricka morgonkaffet i solen så lägg din frukostplats mot öster, det kan vara en balkong från sovrummet eller en veranda vid entrén. Vill du njuta av solen till middagen med vännerna så lägg den stora altanen mot väster.

Om du har en extra fin utsikt i något väderstreck är ett bra tips att lägga köket och vardagsrummet åt det hållet, där spenderar du mest tid och kan njuta av utsikten till fullo. Glöm inte att planera för garage och uppgång till huset från en naturlig vinkel.

planlosning-1110x740.jpg

Plocka ihop det du gillar

Fundera först på hur många rum du behöver. Gillar du stora, öppna ytor eller vill du hellre ha flera rum? Ta inspiration och idéer från hus och planritningar du gillar. Har en vän en bra lösning på kök och vardagsrum eller hade barndomshemmet en bra placering på familjens sovrum? Skissa ner allt du gillar och börja lägga ett pussel. Fråga runt bland nära och kära som bor i hus vad det uppskattar och vad dem skulle vilja ändra på. Det finns massor att lära av andra.

Ju mer du tittat på, ju lättare är det att veta vad som passar dig och din familj. Låt skissarbetet ta tid och skissa alltid proportionerligt. Här har vi några tips att tänka på kring de olika rummen när du planerar planlösningen i hemmet.

Hallen: En groventré med mycket förvaring och nära till tvättmöjligheter kommer användas mycket av familjen. Om du endast har en entré är det bra att ha ett förråd i anslutning för barnens sportutrustning och vinterkläder med mera.

Badrum: Fundera på hur många badrum du vill ha. I tvåplanshus är det standard med ett badrum på varje plan. Gör det gärna lätt för gästerna att nå toaletten, men tänk på att man gärna slipper att gå igenom hallen för att komma till toaletten från sovrummet.

Vardagsrum/Matplats: För en braskamin är den bästa placeringen i mitten av rummet, för att skorstenen ska bli så kort som möjligt på taket. När du ska välja storlek och placering av matplats så fundera på hur många som ska kunna få plats runt bordet. Ska bordet kunna förlängas när det kommer fler gäster?

Ett eller två plan?

Det kräver mer planering och tankearbete att rita ett tvåplanshus. Trappan ska ta hänsyn till planlösningen på båda våningsplanen, och mynna ut i en tillräcklig takhöjd. Oftast placeras trappan i anslutning till entrén eller centralt i huset. Vi har många bra lösningar i våra 2-planshus, ta en titt här så hittar du säkert en lösning du gillar och kan utgå ifrån.

Det finns olika anledningar till att välja ett eller två plan. Äldre tycker det är bekvämast att slippa trappor, och barnfamiljer tar bort risken med fall från trappor med ett plan. Om du har en liten tomt kan ett tvåplanshus krävas för att få tillräckligt med boyta, och en mer koncentrerad byggyta kan ge lägre uppvärmningskostnader.

3 fördelar med att bygga nytt hus!

Är du sugen på att flytta till hus? Kanske bor du redan i hus och söker nu efter något nytt eller i lägenhet och vill ta nästa steg. Det är ett ekonomiskt bra alternativ att bygga nytt och du får ditt hus precis som du vill ha det. Här listar vi fördelarna.

4408_Jakobsdal_baksida_2014_PSP23.jpg

1. Precis som du vill ha det

Våra kunder har alla olika bakgrund. Vissa har bott i hus i många år och tagit med sig erfarenheter från flera boende, andra vill ha sitt första hus nybyggt och helt efter sina önskemål. Det första som lockar till att bygga nytt är ofta att få ta alla beslut själv och få sitt hus precis som man själv vill ha det. Hos oss har du stor frihet att göra kostnadsfria ändringar i våra katalogmodeller, det mesta går att lösa.

2. Bekvämt och underhållsfritt

Det är något speciellt att kliva in i ett hus där allt är nytt och ingen har bott innan. En stor fördel med att bygga nytt är det dröjer länge innan du behöver lägga tid och pengar på renovering och reparation. Du får ett bekvämt boende där du kan luta dig tillbaka i många år innan underhållsarbete för huset behöver påbörjas. När du väljer att bygga med VårgårdaHus får du också en modern standard och hög kvalitet på allt från konstruktion till materialval. Du har också garantier på till exempel byggnationen och vitvaror om något skulle uppstå.

3. Låga kostnader

I nybyggda hus har du en lägre energiförbrukning med lägre kostnader jämfört med äldre hus. Det är både material och tekniker som håller nere förbrukningen och gör huset energieffektivare, som isolering, fönster och grund. Sedan år 2009 har energiförbrukningen för enfamiljshus halverats i och med nya energikrav. De höga kraven innefattar också ventilationen som i sin tur bidrar till bra luft och en bättre inomhusmiljö än äldre hus.