Järnvitrol, Tjärvitrol eller lasyr? Vad gäller?

5452_Fagrabo spec Ladhus_takfot detaljl ext_06.jpg

Just nu råder en stor trend med Ladhus och stilar där fasaden ska naturlig ut och smälta in i omgivningen. Vi gillar verkligen denna trenden, men vi avråder bestämt från behandling med järnvitrol. Önskar ni behandla med järnvitrol avsäger vi oss faktiskt alla garantier på fasaden. Detta på grund av rost-utfällningar som kan skapas från plåtar mm på huset som ger fula fläckar/ränder på panelen med tiden.

Det finns dock bra alternativ för att få ett liknande utseende som järnvitrol och ett bra alternativ är att lasera huset. Det finns lasyrer som har benämningar som liknar järnvitrol eller andra liknande som ska vara naturnära lasyrer. Där får man råda med färghandeln som ska leverera er färg. Läs mer om lasyr i järnvitrol liknande utseende här.

Tjärvitrol kan även vara ett bra alternativ, ni kan läsa mer om det här.

Sugna på att bygga ladhus?

De skandinaviska ladhusen gör succé på husmarknaden och allt fler väljer att bygga i just denna stil. Husen är klassiskt minimalistiska, funktionella och smälter in väldigt fint i omgivningen. Valet av panel, färger och inredning sätter prägel på huset och ni skapar ert ladhus efter er personliga smak.

1. Miljön och omgivningen
Ladhusen passar i många olika typer av miljöer, de svenska landskapen innehåller ju allt från kust, till ängar, skogsgläntor och städer. Lika naturligt som tidlöst!

2. Ladans karaktär
En nedtonad färgskala skapar lugn och harmoni och stora fönster och glaspartier ger ett vackert ljusinsläpp året om. Den klassiska ladan har en del detaljer man kan inspireras av i bygget av ett bostadshus – t.ex dragportar och luckor.

3. Naturmaterial
Förstärk den skandinaviska känslan med mycket trä detaljer inomhus, det skapar nämligen en varm känsla i huset. Med jordnära färger och harmoniska toner i golv, väggfärg och kök får ni ett hemtrevligt hus i en stil som håller länge och som känns naturlig.

4. Enkelheten
Med sitt moderna och arkitektoniska uttryck har ladhusen ett minimalistiskt utseende och en känsla av simplicitet.

5. Inbyggd flexibilitet
Grunden för våra ladhus är en öppen planlösning, vilket gör att ladhusen är relativt enkla att rita om planlösningen på. Låt era behov och önskemål styra och förändra med tiden.

6. Ett Hållbart hus
Genom att samarbeta med andra svenska leverantörer värnar vi om framtidens hus – som måste bli hållbara ur alla aspekter. Det är en komplex resa att hållbarhets deklarera våra hus utifrån miljö, ekonomi och socialt ansvar – men vi gör allt vi kan! Genom att bygga ert eget hus skapar ni förutsättningar för generationer.


Villa Nolhaga  1-planshus Boyta 138,1 m2 3 sovrum

Villa Nolhaga
1-planshus
Boyta 138,1 m2
3 sovrum

Villa Ljung   1-planshus Boyta 141,1 m2  4 sovrum

Villa Ljung
1-planshus
Boyta 141,1 m2
4 sovrum

Villa Hagalund  1,5-planshus Boyta 138,1 m2  (oinredd vind + 59,2 m)  3 sovrum

Villa Hagalund
1,5-planshus
Boyta 138,1 m2 (oinredd vind + 59,2 m)
3 sovrum

Villa Enhagen  1,5-planshus Boyta 175,8 m2 3-4 sovrum

Villa Enhagen
1,5-planshus
Boyta 175,8 m2
3-4 sovrum

Entreprenadformer

Det här med entreprenadform kan vara klurigt och VårgårdaHus erbjuder lite olika entreprenadformer. Nu är det därför dags att reda ut begreppen så här nedan förklarar vi de vanligaste entreprenadformerna och vad som skiljer dem åt !

52002763_2341936999152265_2202991886937882624_o.jpg

Totalentreprenad

Totalentreprenad innebär att VårgårdaHus sköter hela byggnationen av ert hus, vilket gör att ni inte ansvar ar för att färdigställa huset. Ni skriver ett Entreprenadkontrakt med VårgårdaHus på både byggsats och entreprenad. VårgårdaHus bär det juridiska ansvaret och ni flyttar in i ett färdigt hus (exklusive utvändig målning av fasad och trädgårdsanläggning). VårgårdaHus planerar och ansvarar för hela byggnationen, koordinerar hantverkare och planerar material-leveranser. Färdigställande – och Nybyggnadsförsäkring ingår via Gar-Bo försäkring AB.  Likaså en 1-årig villaförsäkring.  

Ert ansvar: Läs noga igenom kontrakt och avtal så att ni förstår vad ni köper.


Generalentreprenad

Vid Generalentreprenad skrivs två avtal, ett Köpeavtal tecknas för byggsatsen hos oss på VårgårdaHus och ett Entreprenadkontrakt tecknas med generalentreprenören. Generalentreprenören i sin tur handlar upp och ansvarar för erforderliga underleverantörer gentemot er som beställare. Generalentreprenören har samordningsansvaret för byggnationen. Ritningar och samtliga handlingar för byggnation ingår i ert köp från VårgårdaHus. VårgårdaHus agent ger förslag på samarbetspartners (entreprenörer) som kan erbjuda byggnation av ert VårgårdaHus. Vår säljrepresentant finns givetvis med som stöd och är behjälplig med frågor och svar under hela processen!

Ert ansvar: Läs noga igenom kontrakt och avtal så att ni förstår vad ni köper. Vid Generalentreprenad har ni möjlighet att själva välja entreprenörer om ni vill, vilket ger större flexibilitet.


Delad entreprenad

Vid delad entreprenad skrivs flera avtal. Ett Köpeavtal skriver ni med VårgårdaHus på byggsatsen, sedan skriver ni ett för respektive entreprenaddel (byggnation, el, VVS, kakel m.fl.). Entreprenörerna är sidoentreprenörer i förhållande till varandra. En byggledare eller snickare tar ofta på sig samordningsansvaret och ser till att allt löper på under bygget. Ritningar och samtliga handlingar för byggnation ingår i ert köp från VårgårdaHus. VårgårdaHus agent ger förslag på samarbetspartners (entreprenörer) som kan erbjuda byggnation av ert VårgårdaHus. Vår säljrepresentant finns givetvis med som stöd och är behjälplig med frågor och svar under hela processen!

Ert ansvar: Läs noga igenom kontrakt och avtal så att ni förstår vad ni köper. Vid Delad entreprenad har ni möjlighet att själva välja entreprenörer om ni vill, vilket gör att ni kan få större flexibilitet och valmöjligheter.


Olika entreprenadformer beroende av bygg-ort!

VårgårdaHus kan erbjuda Totalentreprenad i Stockholmsregionen. På övriga orter där Totalentreprenad inte kan erbjudas arbetar vi vanligtvis med byggnation på Generalentreprenad med våra rutinerade och erfarna samarbetspartners, men även Delad entreprenad förekommer. Fråga er säljrepresentant på kontoret närmast er vad som gäller på just er bygg-ort.

 

Förtydligande gällande kontrakt-former

  • Köpeavtal regleras av Konsumentköplagen och AA12.

  • Entreprenadkontrakt regleras av Konsumenttjänstlagen och ABS18

Skillnaden mellan olika plantyper

Vi vet att det kan vara knepigt att förstå skillnaden mellan de olika plantyperna så kommer en övergripande förklaring!

1-planshus.png

1-planshus

Ett 1-planshus passar er som inte vill ha trappor då alla rum finns på samma plan. Ett 1-planhus kräver oftast en större tomt då dessa hus har en större byggyta. Vissa av våra 1-planshus kan även levereras med inredningsbar vind och med olika typer av tak!

1.5-planshus.png
2-planshus.png

1,5-planshus

Hus med två våningar där rummen på övre plan har sänkt väggliv på grund av snedtak. I ett 1,5 planshus får ni en stor boyta i förhållande till byggytan. Ett 1,5 planshus får ha ett väggliv på max 0,7 meter för att inte bli ett 2-planhus.

2-planshus

Till skillnad från de andra planhusen så har rummen på andra våningen i ett 2-planshus fullt väggliv, dvs full takhöjd på hela öre plan. Det innebär att det finns mr plats för fönster och allt övervåningen helt enkelt blir ljusare! Ni får även en stor boyta i förhållande till byggytan!

Tips från våra husdesigners & konstruktörer

När ni börjar rita om och justera ritningarna på ert drömhus, kommer ni upptäcka att även enklare förändringar kan få konsekvenser på andra håll i huset. Ett förstorat kök gör kanske hallen mindre. Delar ni av rum så behövs kanske fler fönster. Riktigt stora förändringar påverkar förstås hela huset och kan kräva att man också ritar om husets yttre för att bibehålla stil och proportioner. Här kommer våra bästa tips!

5539_Fagrabo spec_kokso_11.jpg

Låt solen avgöra

Sätt det i rätt väderstreck på tomten för att ta tillvara på ljuset. Tänk på hur det flödar in i huset under årets gång. Det kan vara trevligt med morgonsol i sovrummet och kvällssol på altanen.

 

Möbler tar plats

Skapa inte för små och trånga utrymmen, man måste kunna röra sig även när det är möblerat.

 

Ändra väggar och rum

Tar man ner väggar sprider man ljus i huset. Sätter man upp väggar kan det behövas fler fönster för att kompensera. Fråga er hussäljare eller er tilldelade konstruktör för hjälp med detta!

 

tänk framåt i tiden

Tänk några år framåt i tiden när ni justerar planlösning och storlek. Hur stora är barnen om fem, tio år och hur ser era behov ut då?

 

Spegelvänd planlösningen

Kom ihåg att ni kan spegelvända hela planlösningen utan att det kostar något extra.

 

Förstora kök, badrum eller hall

Att förstora köket eller lägga till en dusch i ett badrum är ingen stor sak.  Att flytta kök eller badrum kostar mer, om det kräver omdragning av vatten/avlopp och ventilation.

Går ni i husbyggartankar? 3 tips från oss!

Går ni i bygga hus tankar såhär i sommartider? Vi har samlat lite tips till er i startgroparna och för er som överväger eller som ska att bygga ett eget hus!

5452_Fagrabo+spec+Ladhus_takkupa+ext_08.jpg

1. Börja med planlösningen

Vad är viktigt för er? Hur många sovrum vill ni ha? Vill ni ha en groventré? Hur ska köket fungera och hur många badrum behövs? Ska huset vara i 1 eller 2 plan? Utgå från era behov och önskemål och försök tänka långsiktigt. Skissa upp själva eller utgå från någon av våra planlösningar!

 

2. Tomten - Har ni tomt?

Hur ser den ut? Vilka möjligheter och vilka begränsningar finns? Ta hjälp från en av våra säljrepresentanter eller någon annan yrkeskunnig för att tillsammans gå igenom tomten. Väg in läget och området er tomt ligger i!

 

3. Stil och karaktär!

Nu kan ni börja fundera på hur huset ska se ut och kännas. Gillar ni det lantliga? Är det modern stil som passar er? Eller mer vågad och unik stil? Titta på olika hus i områden där ni bor eller som ni reser igenom nu under sommaren. Försök hitta en gemensam lista över saker och stilar ni gillar. Är det svårt? Utgå istället från vad ni inte vill ha eller trycker om! Ni kan också använda Hemnet, Pinterest och Instagram för att hitta stilar på hus ni gillar! Samla bilder eller ord i en moodboard som beskriver vad ni är ute efter.

Lycka till önskar vi på VårgårdaHus!

Att tänka på vid tomtköp

nathan-anderson-309106-unsplash.jpg

FÅR TOMTEN BEBYGGAS – OCH HUR?

Kommunen upprättar detaljplaner och områdesbestämmelser som reglerar hur marken ska användas. Se till att gå igenom dessa för att se om och hur du får lov att bygga på tomten som du är intresserad av att köpa. Detaljplanerna styr bland annat husets arkitektur och placering på tomten och begränsar ibland dina valmöjligheter. I områdesbestämmelserna finns information om områdets framtida utveckling. Det kan vara bra att känna till om kommunen planerar att bygga en förskola eller anlägga en större väg i närheten av ditt hus, inte minst eftersom det påverkar värdeutvecklingen.

Även om tomten är fri kan det finnas servitut på tomten. Det innebär att det kan finnas en brunn eller vattenledning på din tomt som får nyttjas av andra. Att grannen kan passera din tomt om det inte finns en annan väg eller att det kan dras en väg genom din tomt för att andra helt enkelt ska kunna ta sig fram. Kontrollera med Lantmäteriet.

 

KOSTNADER

I samband med köp av en tomt kan det tillkomma extra kostnader. Ha dessa med dig i beräkningarna så slipper du överraskningar.

Bygglovskostnad som utfärdas av kommunen. Bygglovskostnaden kan variera från kommun till kommun. Markarbeten. För att få en korrekt grundläggning för ditt framtida hus är det viktigt att markförhållandet är rätt. Eventuella stubbar, träd, byggnader, jordhögar m.m. ska vara borta före byggstart. Få en offert av en markentreprenör eller din husleverantör. Tänk också på att det är viktigt med fritt arbetsområde och tillgänglighet till byggplatsen. Ibland kan det behövas extra körplåtar. Marklov. Du ska ha ett marklov eller ett rivningslov (om befintliga byggnader behöver rivas) från kommunen för att kunna schakta, gräva eller ändra höjdläge på tomten. Anläggningsavgift för kommunalt vatten och avlopp. Du behöver betala en avgift för anslutning till ditt hus även om det finns vatten och avlopp framdraget till tomten. Anslutningsavgift för el. Anslutningsavgiften varierar beroende på avstånd till närmaste anslutningspunkt och hur mycket ström du behöver till ditt hus. Tänk på att beställa i god tid innan byggstart då det kan dröja några månader innan allt kan bli klart. Extra försäkring under byggtid som skyddar dig som byggherre mot bland annat skadeanspråk i samband med byggnadsarbete. Hör med ditt försäkringsbolag hur det fungerar. För själva bygget och huset brukar husleverantörer ha en försäkring. När husbyggnationen påbörjas ska det finnas vatten, avlopp och elanslutningar tydligt markerade, synliga och anslutna. Alla abonnemang ska vara tecknade och anslutningarna fungera på tomten.

 

FINNS DET EL, VATTEN OCH FIBER INDRAGET?

Kommunen ansvarar för vatten och avlopp och kan berätta för dig om ledningar finns framdragna till tomtgränsen. För el, fiber och telefoni kontaktar du nätägaren för att bli ansluten. Vanligtvis är det du själv som står för anslutningskostnaderna och ledningarna fram till ditt nya hus.

 
 

PLACERING AV HUSET

Vissa tomter kan vara Tomtens utformning kräver ett välplanerat hus som kan utnyttja tomten på bästa möjliga sätt. Vilken utsikt är att föredra från respektive rum? En välplanerad trädgård kan bli en härlig oas för både avkoppling och umgänge. Fönsterpartier och altandörrar till härliga uteplatser kan sudda ut gränsen mellan ute och inne.

BERG, SKOG ELLER SANKMARK

Tomtens vegetation och mark kan vara det som gör den unik, men riskerar lika gärna att utgöra ett hinder för byggnation. Se över förutsättningarna för marken innan du köper tomten. Berggrund kan kräva sprängning, sankmark pålning och tät skog behöver ibland avverkas. Kanske var det den vackra naturen du föll för hos tomten? Det är både synd och dyrt att förändra mark och vegetation, så fundera på hur du kan behålla dess karaktär utan att känna dig begränsad. När byggnationen väl ska igång så ska marken vara förberedd så att stubbar, träd, byggnader, jordhögar och annat är borta och arbetsområdet är fritt och tillgängligt.

Bygg ditt egna utekök! 5 tips

Inred trädgården med ett trendigt utekök och få en ny oas! Utekök är en självklarhet i många länder med mer sol och värme och att samlas kring mat förenar familj och vänner. Nu har trenden kommit till Sverige och uteköken börjar nu konkurrera med de klassiska uterummen. Här kommer därför några handfasta tips till er som funderar på att bygga ett utekök!

Inred med mysiga textilier, stora växter, jordnära färger och naturliga materialval!

Inred med mysiga textilier, stora växter, jordnära färger och naturliga materialval!


Utgå från era behov

Planera uteköket efter era behov och fundera på vad som är viktigt för er. Vilken grill behöver ni? Behöver ni bänkar, moduler eller vill ni plats bygga köket? Hur ser er platsen ut?

 

Håll utekök och hus i samma stil

Titta på husets utseende, er inredning , färger och materialval inomhus och försök få med samma känsla ut. Det är alltid trevligt om uteplatsen och käket speglar personerna som bor där! Tänk också på placeringen och att skapa skydd mot sol och vind eller satsa på infravärme för att förlänga utesäsongen.

 

Inbyggd grill!

Visste ni att det finns både kol och gasolgrillar som är gjorda för inbyggnad? Grillen är en given och central del i uteköket så tänk på grillen som en bra investering!

 

Vatten & Diskho

Det enklaste är att sätta in diskho i ett sidobord och ansluta trädgårdsslangen. Lagar ni mycket mat ute? Då kan det vara värt mödan att dra fram varm- och kallvatten. Anslutningen måste dock gå att stänga av vintertid! Glöm inte heller att leda bort avrinningen från huset!

 

 Gör det enkelt att kliva ut!

Välj möbler, textilier och förvaring som tål att stå ute året om. En idé kan vara att lägga sten eller spång mellan huset och uteköket för att göra det ännu enklare att ta sig ut! Planera ett träd eller införskaffa stora växter som palmer etc för att göra uteköket och matplatsen lummigare! Plantera olika kryddor och gör lite plats för att odla sallad så blir sommarsalladen och grillmaten lätt att slänga ihop!

 

Bygg ett eget växthus!

Söker du en plats att njuta av en kopp kaffe i härligt klimat på, eller vill du kunna plocka solvarma tomater? Då är ett växthus på tomten helt rätt för dig! Det finns många olika sätt att bygga ett växthus på, om du är lite händig kan du göra det själv. Både på hemtrevligt.se och på viivilla.se hittar du steg-för-steg guider hur andra har gått tillväga. Låt dig inspireras av andra och gör en noggrann research så kan du också bygga en egen oas för odling.

Bygg-ditt-eget-vaxthus-1024x681.jpg

Material

Ett vanligt sätt att bygga ett växthus på är att mura upp en sockel som grund. En sockel lagrar värmen och ger ett jämnare klimat. Som underlag inne i växthuset kan du till exempel ha betongplatta eller jordgolv, och för- och nackdelarna med de olika varianterna kan du läsa om på husgrunder.com. För tak och väggar är det vanligaste alternativen kanalplast och glas. Kanalplast är mer hållbart mot snö på taket och sparkade bollar, och i minst behov av skuggning. Glaset är billigare än kanalplast och ger också en finare utsikt eftersom att kanalplasten inte är helt transparent. Ett bra alternativ är att välja glas på sidorna av växthuset och kanalplast på taket. Här på GP kan du läsa om ett växthus i Vaxholm med just denna lösningen. Om du är kreativ kan du också bygga ditt växthus av gamla fönster. På alltomtradgard.se kan du inspireras av 25 olika växthus av gamla fönster.

 

Storlek

Tänk på att inte bygga för litet, 8-10 kvadratmeter är det minsta som rekommenderas för växthus. Tänk också på en rymlig takhöjd eftersom att det mesta du odlar växer uppåt, det är stor skillnad på en sidohöjd på 1,45 och 2 meter. Du får bygga upp till 15 kvadratmeter med upp till 3 meter i tak utan bygglov. Om växthuset ansluts till bostadshuset krävs dock bygglov.

 

Klimatet

Det är lättare att skapa ett behagligt klimat i större växthus med större luftvolym. Både för varmt och för kallt kan få växterna att dö, vilket gör ventilationen i ett växthus mycket viktig. Du kan skapa bra luft med hjälp av automatiska fönsteröppnare, fäktar, extra ventilationshål och att låta dörren stå öppen varma sommardagar.

 

Placering och uppvärmning

Växthus ska stå soligt men kan gärna skuggas av några trädkronor för att det inte ska bli för varmt på sommaren. På villalivet.se tipsar man om att västerläge med sol halva dagen är den bästa placeringen. Om du vill förlänga odlingssäsongen på vår och höst finns det olika sätt att värma upp växthuset. Du kan använda dig av till exempel golvvärme eller värmefläktar men det kan bli dyrt, speciellt om växthuset inte är helisolerat.

 

Inreda

Även inuti växthuset är det mycket att planera, som att dra in vatten och el. El behövs för att kunna ha belysning, värmefläktar och frostvakt med mera. Drar du in vatten har du alltid vattenslangen nära tillhands för att vattna och spola av golvet. Gör plats för en bra arbetsyta där du kan förvara jord, verktyg och krukor. Glöm inte en sittplats för att kunna vila och njuta av dina odlingar och klimatet. När odlingssäsongen är slut för året är det viktigt att du städar växthuset noggrant inuti annars kan smuts samlas i skarvar och ge växterna sjukdomar.

Konsten att välja panel till fasaden

Ett av de val du behöver göra när du bygger hus är att välja panel på huset. Upplägget är enkelt, hos oss på VårgårdaHus finns det tre olika paneler att välja mellan; stående lockläkt, stående slät och liggande slät. Ändå kan valet vara mycket svårt. Här berättar vi lite mer om varje panel och vilken stil de passa extra bra till.

staende-locklakt.jpg
4408_Jakobsdal_baksida_2014_PSP23.jpg

Stående lockläkt

Lockläktspanel var den vanligaste panelen i Sverige fram till 1970-talet då istället lockpanelen tog över och blev vanlig på bostadshus. Lockläktspanelen är framförallt tidstypisk för 1910-20-talet. Lockläktpanel är vertikal och består av breda brädor med ett relativt litet mellanrum som sedan täcks med en smal läckt, ofta ca 45 mm. När det är ett hus i sekelskiftesstil som eftersträvas så är det alltid lockläkt som kompletterar stilen.

staende-slat.jpg
3999_hökåsen_Alingsås_gavel_web.jpg

STÅENDE SLÄT PANEL

Stående slät panel består av två lager med brädor som i båda lagren är lika breda. Det övre lagret med brädor täcker mellanrummet mellan brädorna i det undre lagret. Det synliga mellanrummet mellan brädorna i det övre lagret är relativt litet. Stående slät panel passar även till “ladhus” stilen och ger ett modernt och minimalistiskt uttryck!

liggandeslat.jpg
Fasaden-satter-stilen-1110x739.jpg

LIGGANDE SLÄT PANEL

Högt till tak, stora fönster och öppna ytor att umgås på hör till den nordiska stilen, och till raka linje och minimalism passar en stående slät panel för att knyta ihop den moderna stilen. Det är vanligt att kombinera den stående panelen med liggande för att skapa mer liv i fasaden och markera olika huskroppar.

Sadeltak eller pulpetttak?

Sadeltak

Sadeltak är två obrutna takfall som sitter ihop i taknocken och sluttar åt varsitt håll. En vinkel på 45 grader är vanligt. Sadeltak kallas ibland även för kroppåstak. Det är den vanligaste takformen i traditionell svensk arkitektur. När du har en vinkel på 45 grader eller mer har snö lätt att glida av från taket och ligger inte kvar och tynger ner. En stor taklutning kan dock innebära att huset blir allt för högt. På TräGuiden kan du läsa med om konstruktionen och takstolarna till ett sadeltak.

Pulpettak

Ett pulpettak är ett tak som består av ett enda fall. Det används på byggnader med en bredd upp till 30 meter, och fallet på taket blir oftast relativt litet. Idag används pulpettak ofta på villor i modern stil och i funkisstil. Något som är vanligt är att moderna hus har två pulpettak som ställs mot varandra, så att de möts någonstans på mitten av huset men på olika höjd. Vill du läsa mer om takstolar för pultpettak kan du göra det på TräGuiden.

sadeltak-eller-pulpettak-1110x740.jpg

Villa Hökåsen

Två andra takmodeller som är värda att nämnas är mansardtak och valmat tak. Mansardtak är en relativt vanlig takmodell och kallas även för brutet tak. Villa Högalid är en villa i klassisk stil där mansardtaket verkligen kommer till sin rätt. På Villa Sandäng kan du se hur ett valmat tak ser ut, och du kan även se Villa Sandäng med ett sadeltak.

Valmat tak

Ett valmat tak har takfall på alla fyra sidor och gavelspetsarna är brutna. Intrycket av ett hus med valmat tak är att det ser lägre ut än vad det egentligen är. Ett valmat tak skyddar fasaden mot väder och vind mycket bra men utrymmet under taket, till exempel övervåning eller vind minskar.

Mansardtak

Mansardtak är ett tak med brutet takfall, därför kallas modellen ofta för just brutet tak. Sidan av taket har två olika fall där lutningen närmast taknocken börjar ganska plant, för att sedan brytas av och bli brantare. Denna modell på tak skapar en generös takhöjd på våningen under och gör att man kan utnyttja stora ytor.

Checklista för er som ska flytta

När ni hittat ett nytt hem och ska lämna ert gamla så börjar arbetet med att planera själva flytten. När datumet då ni får tillgång till ert nya boende är spikat kan ni dela upp arbetet över tid för att hinna med allt utan för mycket stress.

dags-att-flytta-1110x740.jpg

Säg upp och teckna nya avtal

Det är många avtal som ska sägas upp från ditt nuvarande boende, samtidigt som ni behöver teckna nya avtal för ert nya ställe. Passa på att undersöka olika avtal innan du tecknar nytt, det finns ofta pengar att spara. Det finns många jämförelse-siter för allt från el till försäkringar.

Bredband – säg upp ditt nuvarande avtal och teckna nytt för ditt nya boende

Hemtelefoni – Flytta ditt hemtelefonnummer

El/värme – Meddela uppsägning och teckna nytt avtal. Gör även en slutavläsning den dagen ni flyttar både på gamla stället och på nya.

Hemförsäkring – Försäkringsbolaget ni väljer för nya boendet behöver fakta om ert nya boende.

Sophämtning – Det finns ofta olika grad av service och storlekar av kärl att välja på till nya stället.

Adressändring – Anmäl din flytt på adressandring.se så att du blir folkbokförd på nya adressen.

Eftersändning – Om du inte beställer eftersändning av din post returneras den till avsändaren efter att någon ny skriver sig på din gamla adress.

Förskoleplats – Om du har barn i förskole ålderså glöm inte att ställa upp ditt barn i kö till en ny förskola.

Parkering – Säg upp ev. parkeringsplats och ställ dig i kö till ny om det behövs.

Flytthjälp

Fundera på om du ska ta hjälp av en flyttfirma eller om du samlar ihop familj och vänner för att hjälpa till på flyttdagen. En flyttfirma behöver bokas i tid, och vänner behöver meddelas om datumet för flytt. Om du flyttar själv kan du behöva förboka en flyttkärra för flyttdagen. Glöm inte att själv ansöka om ledighet på flyttdagen.

Rensa

Det som du tidigt kan börja göra är att rensa. En flytt är ett perfekt tillfälle att slänga, skänka och sälja saker som du inte använder. Du kan behöva vara hård mot dig själv och verkligen fundera på om du behöver prylarna. Det är tråkigt att börja fylla ett nytt boende med saker man inte använder.

Flyttkartonger – En tumregel är att det går åt en flyttkartong per kvadratmeter du bor på.

Packmaterial – Spara tidningar så att du kan skydda ömtåliga saker i tidningspapper.

Rensa – Börja med att rensa förråden på vinden och i källaren, och packa det som ska sparas i kartonger.

Märk kartongerna – Skriv på lådans alla sidor vilket rum som kartongen hör till. Det underlättar för dem som ska bära in och för dig när du ska packa upp.

Numrera – Ett tips är att också numrera kartongerna och skriva en lista över vad varje kartong innehåller. Du slipper då leta igenom alla kartonger när du söker en specifik sak.

Flyttstädning

Flyttstädningen kan du välja att anlita en städfirma för. Det är ofta värt att lägga lite pengar på detta då man är trött efter en flytt och mer sugen på att komma iordning i nya bostaden än att lägga tid på att städa. Tänk på att RUT-avdrag gäller vid både flyttstädning och flytt av bohag mellan två bostäder.

Inred sovrummet för lugn och ro

Sovrummet är ett rum som vi tillbringar mycket tid i, även om vi sover den största delen. Sovrummet ska vara en plats där vi känner ett lugn och får en god nattsömn, men rummet har också många andra funktioner. Det ska hjälpa oss att komma ner i varv, ge oss en bra start på morgonen, och eftersom att många har garderoben i sovrummet ska det vara funktionellt med mycket förvaring.

Inredningen och känslan i ett rum är något du ofta kan förnya med enkla medel. Om du har en säng och garderober som en bas kan du förnya med textiler, färg och belysning. Som sängbord kan du alltid använda en stol eller pall som du målar i en passande färg. Se på fixaodona.se hur du kan måla om två pallar och använda som sängbord. Faktorer i sovrummet som gör att din sömn kan påverkas är sängen, värmen och ljuset. Ha koll på dessa punkter för att få ett sovrum som ger lugn och ro.

Det är mycket att tänka på när du ska välja säng. Både Mio och Sängjätten har guider på sina hemsidor som är bra att läsa för att veta vilken typ av säng som passar just dig.

Temperaturen i sovrummet bör vara några grader lägre än i resten av huset för bästa nattsömn, runt 18 grader. På Aktiv Träning kan du läsa om varför. Sovrummet kan bli riktigt varmt på sommaren om solen lyser in. Skaffa i så fall mörkläggningsgardiner och dra ner för att undvika uppvärmning av rummet.

Ju mörkare du har i sovrummet när du sover, desto bättre sömn får du. Dagsljuset som lyser in på morgonen kan störa din sömn, det är ytterligare en anledning till att välja en mörkläggningsgardin. Även färgen på väggarna kan påverka din sömn. Elle ger tips på väggfärger för sovrummet här.

Inred-sovrummet-for-lugn-och-ro-1110x740.jpg

Textilier

Du har basen i sovrummet och kan nu addera textilier. Det finns så många ytor där du kan använda färg och vara personlig på; sängkläderna, överkastet, gardinerna, kuddarna, plädarna, lampskärmarna, sängkappan och på mattorna. Ge dig ut i butikerna på stan eller på nätet och inspireras. Välj en stil eller en färg du gillar och försök hålla en röd tråd i hela sovrummet. Du behöver inte köpa allt nytt. Kolla igenom det du har, spara det du verkligen gillar och lägg till något nytt som passar stilen du valt.

Att bädda sängen som på hotell är något som verkligen lyfter ett sovrum. Knepen är att använda en sängkappa, två stora kuddar och minst fyra mindre, och ett snyggt överkast. Vik ovankanten på överkastet så att de fina lakanen syns. Här är fyra enkla steg från SkönaHem.

Detaljer

Om du har ytor att ställa personliga saker på, som en fönsterbräda eller en bänk kan du samla grupper med föremål som ett stileben. Samla till exempel parfymer, doftljus och en ram. Byt ut knopparna på byrån och handtagen på garderoben så har du snabbt fått förnyelse. En vas med snittblommor är en detalj som alltid blir pricken över i:et i ett rum.

Du som vill kolla in vad trendspanarna säger om höstens inredningstrender kan kolla in på Metro Mode eller på SkönaHem. De har samlat stilar som vi kommer att se mer av i höst, kanske är det någon av stilarna du väljer att inreda ditt sovrum i.

Välj rätt kakel och klinker

Kakel eller klinker

Kakel är finkeramik, det vill säga ett lergods med en glasyr på ytan som kan vara både matt och blank. Det vanligaste är en glansig yta som reflekterar ljus på ett vackert sätt och som är lätt att göra rent och torka av. Kakel används inomhus som väggbeklädnad. En kakelplatta är slittålig men den lämpar sig inte till golv eller utomhus. Kakel är mer poröst och inte lika vattenresistent som klinker.
Klinker är grovkeramik och tillverkas av stengods. Det är ett tåligt material som lämpar sig för golv, men kan också sättas på väggar. Klinker blir inte lika halt som kakelplattor när det är våta, vilket också gör att det är ett bra alternativ för golv. Klinker finns glaserat och oglaserat, där den glaserade ytan är enklare att göra ren.

ratt-kakel-och-klinker-1200x0-c-default.jpg

Färg och mönster

Kakel och klinker kommer sitta på plats länge så välj med omsorg. Det kan vara bra att låna hem provplattor från butikerna för att få en känsla hur plattan passar i rummet. Ett tips kan vara att bestämma sig för en stil eller ett tema och följa det i hela rummet för att få en harmonisk enhet. Ljusa och stora plattor ger en känsla av luft och rymd, medans mindre plattor förminskar ytan och en mörk färg skapar en tätare atmosfär. Just nu är mönstrat kakel en stor trend. Hur mycket vågar du ta ut svängarna? Kakeldaxgruppen har samlat mycket inspiration på olika varianter av mönstrat kakel. På Elle Decoration kan du se 18 olika sätta att inreda med mönstrade plattor.

Placering och kombinationer

Vilka ytor du väljer att placera kaklet på spelar stor roll. Till exempel kan du skapa en effekt genom att välja en kulör i duschutrymmet och en annan i resten av badrummet. Du kan också fälla in en kakelplatta i avvikande färg eller storlek på mindre ytor i rummet för att skapa en konrast. Centro har ett inspirationsgalleri fyllt med bilder som visar exempel på det. Om du har ett rum med lågt till tak kan du placera rektangulära plattor på höjden för att få rummet att uppfattas högre. Placerar du istället plattan liggandes i ett långsmalt rum kommer rummet istället uppfattas ännu smalare. Ett tips är att inte vara rädd för att välja stora kakelplattor.

Underlaget

Spån- och träskivor eller andra fuktkänsliga material får inte användas som underlag när det gäller våtutrymme. Det finns många regler kring våtutrymme, vad man får göra själv och inte. Hos AB Svensk Våtrumskontroll kan du läsa mer om det och bland annat ladda ner branschreglerna “Säkra Våtrum”. Montering av kakel och klinker behöver ske korrekt för att bli så hållbart som möjligt. Det kan vara bra att anlita en fackman.

Fogen

Sist men inte minst behöver du välja fogfärg. Många tänker inte på att fogbruket emellan plattorna påverkar slutresultatet, men olika fogbruk kan skapa helt olika helhetsintryck. En mörk fog passar i vissa fall och i vissa fall passar en vit bättre. Även här kan en mörk färg skapa en känsla av att ytan förminskas. En ljus fog till ett ljust kakel skapat ett mjukt och diskret intryck, och en ljus fog till ett mörkt kakel ger ett tydligt rutmönster och en hårdare

5 tips till dig som ska bygga hus

Det finns många fördelar med att bygga nytt

När du ska skapa ditt drömboende och står i valet och kvalet kring att köpa eller bygga finns det många faktorer som kan göra att du väljer det senare alternativet. När du bygger ett nytt hus anpassat för din familj kan du bo där i många år framöver. Du får ett underhållsfritt hus med låga uppvärmningskostnader och slipper dessutom fastighetsskatt i 15 år. Det skapar ett kostnadseffektivt boende och du har också 10 års garanti mot byggfel.

Fråga efter rekommendationer och referenser

Att bygga ett nytt hus är för de flesta det största projektet och den största investeringen i livet. Innan du bestämmer dig för husleverantör och entreprenör så hör dig för efter rekommendationer. Fråga vänner och bekanta som byggt nytt och lyssna på deras erfarenheter. Titta också på leverantörernas referenser, och jämför noggrant vad som ingår i de olika offerter du tar in.

picsea-357048-unsplash.jpg

Gör en noggrann undersökning av tomten

Det är mycket att tänka på när du ska välja tomt. Kontrollera så att det inte finns några begränsningar kring att bygga på tomten och kolla upp om tomten har en egen fastighetsbeteckning. Titta också på vad som är tillåtet att bygga på tomterna runt omkring för att undvika att du snart bor granne med ett höghus. Om ni behöver spränga eller påla kan det bli kostsamt. Kommunen och grannar kan ofta hjälpa dig att få en förståelse för hur förutsättning-arna i marken ser ut.

Fundera på vad ni väljer att lägga pengarna på

Alla vill såklart undvika att husets slutgiltiga pris hamnar långt över planerat och att budgeten inte hålls. Det finns delar i ett husbygge där du kan ta smar¬ta beslut och få ner kostnaderna.
Genom att fördela kvadratmetern på två plan finns pengar att spara. Det är billigare att bygga på höjden eftersom grundläggningsarbeten är dyra. Att lägga till detaljer som sticker ut från en fyrkantig konstruktion höjer priset, såsom burspråk, balkonger och takkupor. Kring det mesta finns både billiga och exklusiva alternativ. Det gäller allt från elinstallationer och plåtarbeten, till ytmaterial och köksinredning. Era val påverkar husets slutgiltiga pris och din plånbok sätter begränsningarna. Tomten och markförhållandena är ofta det som styr största delen av byggnationens slutgiltiga pris.

Influeras av andra men känn efter vad ni vill

Huskataloger och internet är alltid bra källor till inspiration. Titta på hur andra har gjort och ta tillvara på smarta idéer och sådant du tycker om. Fundera sedan på vad du faktiskt själv vill ha och vad dina behov är både nu och i framtiden. Trender går ur tiden men i ditt nya hus ska du förhoppningsvis bo länge. Ibland är det smart att göra val som håller över en längre tid.

Trähus och isolering

Miljö och hållbarhet är ständigt aktuella frågor i vår vardag. Varje åtgärd som på något sätt sparar in på miljöpåverkan är välkommen, och de flesta svenska människor och företag söker dagligen med ljus och lykta efter smarta energitips. Att bygga trähus är ett av dem.

Trä är det enda förnyelsebara byggnadsmaterialet. Vårt land består till stora delar av skog och behovet av trä till byggnation av nya villor är förhållandevis litet i förhållande till vad som finns att tillgå. Dessutom är det i Sverige lag på att återplantera skog, vilket håller igång kretsloppet.

Förutom att producera syre till oss människor binder träden även samman koldioxid på ett effektivt sätt. Det är faktiskt så pass effektivt att ett enda hus byggt i korslimmad träkonstruktion kompenserar för tre hus byggda i stål och betong.

vincent-grg-1178421-unsplash.jpg

I en artikel från altinget.se berättar Arne Olsson, VD för Folkhem Trä, att ”130 000 bostäder kräver ca 13 miljoner kubikmeter trä på tio år, en tredjedel av den tillväxt som vi inte utnyttjar årligen och som samtidigt minskar våra utsläpp i Sverige med 26 miljoner ton per år.” Det är nästan hälften av landets årliga utsläpp.

De flesta av vår planets resurser tar förr eller senare slut, men inte våra skogar. Snacka om att göra skillnad!

I linje med det här handlar det också om att förbruka så lite energi som möjligt. Ett bra hjälpmedel i detta är våra unika treskiktsväggar. En treskiktsvägg är på många sätt en komplicerad historia, men förenklat kan man säga att ju fler lager i ytterväggarna, desto bättre isolering. En viktig detalj är den så kallade diffussionsplasten som förhindrar fukten i inomhusluften att ta sig ut i ytterväggen. Vi på VårgårdaHus har flyttat in plasten i väggen några centimeter. Det här innebär att du inte riskerar att punktera den när du sätter upp tavlor eller borrar hål i väggen, vilket i sin tur kan orsaka fuktskador.

Låt ljuset styra huset

En av de viktigaste sakerna ni bör ta hänsyn till när ni placerar ert hus är hur ljuset faller. Visst går det att skapa ett bra ljusinflöde i huset genom många och stora fönster, men då kanske det blir för mycket insyn. Dessutom kan det påverka temperaturen i huset på ett sätt som kan vara svårt att styra.

Ett naturligt ljusinflöde är vackert, och det går att jobba med på fler sätt än man tror. Dessutom påverkar dagsljuset vårt humör och våra sinnen och gör oss friskare.

Utgå från hur ni lever och var och när ni spenderar tid i olika delar av huset. Många föredrar till exempel morgonljus i köket, och då är det viktigt att ni placerar köket i österläge. Det är ju i köket man spenderar den mesta tiden på morgonen, och då är det naturligt att man vill ha ett så behagligt ljus där som möjligt.

Eftermiddags- och kvällssolen vill man gärna kunna njuta av på sin uteplats, och en kvällssol in i vardagsrummet är en svårslagen stämningsskapare. Tänk därför västerläge när ni planerar för dessa utrymmen.

med-badr-chemmaoui-53660-unsplash.jpg

En annan sak att ta hänsyn till när ni placerar och planerar ert husbygge är utsikten. Hur ser omgivningen ut? Är det tättbebyggt? Från vilka håll är det insyn? Kanske är det en naturtomt med mycket träd i närheten? Fundera på åt vilket håll ni vill ha den bästa utsikten från exempelvis vardagsrummet, och ta reda på hur skuggorna faller på kvällen.

Är tomten kuperad eller kanske sluttande? Det kan vara av stor betydelse för vilken typ av hus ni väljer. Ni vill säkert inte ha ett hus som tar upp för stor del av tomten. Dessutom ska ni kanske få plats med ett garage också. Ett tips är att rita upp tomten och sedan fundera på var ni tror att ni helst vill vara på olika tider på dygnet. Det kan ge er en god riktningsvisare när ni planerar ert drömhus. Allt det här spelar stor roll. Ni måste bekanta er med tomten först. Tomten och trädgården är ju också ett rum, som ska fungera tillsammans med de övriga.

Budgetplanering

Att bygga hus är för många livets största affär och den påverkar familjens ekonomi under lång tid. En bra finansiering betyder oerhört mycket. Hur finansieringen ser ut beror på marknadsvärdet på ditt nya hus, som pantsätts som säkerhet för lånet och din ekonomi. Efter låneansökan hos banken får du ett lånelöfte med vilka belopp som gäller för dig.

Finansieringen av ditt nya hus bygger på att du kan låna upp till 85 % av bostadens värde.
Jämför gärna räntan mellan olika banker och fundera också på ifall du ska välja rörlig ränta, fast ränta eller en kombination.

I din deklaration får du göra avdrag för 30 % av ränteutgiften mot din sammanlagda skatt på inkomst. Det innebär att du får tillbaka 30 % av det du betalt i ränta. Avdraget gäller för ränteutgifter upp till 100 000 kronor. Därefter är avdraget 21 %.

Istället för att få tillbaka dessa pengar som överskjutande skatt i deklarationen följande år, har du möjlighet att sänka din månadskostnad direkt genom att begära jämkning hos Skatteverket. Det innebär att din arbetsgivare betalar in mindre i skatt på din inkomst och du får ut mer efter skatt varje månad.

dose-media-424257-unsplash.jpg

Amortering

Från och med 1 juni 2016 gäller nya amorteringskrav:

• Bolån som överstiger 70 % av bostadens värde ska årligen amorteras med ett belopp motsvarande minst 2 % av det totala ursprungliga lånebeloppet.
• Bolån som är 70 % eller lägre av bostadens värde ska årligen amorteras med ett belopp motsvarande minst 1 % av det ursprungliga lånebeloppet, ned till 50 % belåningsgrad.
• Bolån som är 50 % eller lägre av bostadens värde omfattas inte av amorteringskrav.

Bostaden värderas utifrån marknadsvärdet och en omvärdering får ske tidigast efter fem år eller vid avsevärda värdeförändringar som inte beror på den allmänna prisutvecklingen på bostadsmarknaden.

När det gäller bolån för nyproducerade småhus finns det en möjlighet för dig som är förstagångsköpare att få amorteringsfrihet under fem år. Det är banken som beslutar om amorteringsfriheten i samband med att kreditbedömningen görs.

Genom att amortera mer än vad som krävs minskar du inte bara ditt lån och din framtida räntekostnad; du vänjer dig också vid en högre boendekostnad. Det gör att du får en marginal att ta av eftersom du vid kraftigt stigande räntor kan dra ner på amorteringarna. Ett tips: amortera idag när räntorna är låga!

Ingen fastighetsavgift för nybyggda småhus i 15 år.

Fastighetsskatten avskaffades den 1 januari 2008 och ersattes med en kommunal fastighetsavgift. För deklarationen 2017 (inkomståret 2016) är fastighetsavgiften max 7 412 kronor eller 0,75 % av 2016 års taxeringsvärde på bostad med tillhörande tomt.

Nybyggda småhus är undantagna från fastighetsavgift i 15 år.

Konsten att välja rätt golv

Trägolv – färg och mönster

Vi kan inte undvika att nämna trägolv. Det är en klassiker som aldrig går ur tiden men där vi också ser trender som kommer och går. Mörka trägolv får mindre uppmärksamhet i år samtidigt som ljust trä syns i var och vartannat inredningsreportage. Nyanserna är jordnära och går ofta åt grått.

Miljötänket blir större även inom golvbranschen och fler konsumenter väljer ett alternativ som är hållbart för miljön. Trä är ett miljövänligt val då du endast byter ut ett trägolv en eller två gånger på en livstid, och ett gediget trägolv kan du dessutom slipa många gånger. Detta har bidragit till trägolvets popularitet. Ett tips för att bli en mer miljömedveten konsument är att fråga om råvaran är miljöcertifierad innan du köper golv.

En annan trend inom trägolv är att kombinera materialet tillsammans med mönster. Du kan till exempel lägga plankorna i vinkel mot varandra som fiskbensmönster eller diagonalt i rummet. Utnyttja träriktningarna och lägg dessa åt olika håll för att skapa mer liv i golvet, eller använd olika bredd på plankorna. Tarkett har en kollektion vid namn Noble som är ett bra exempel på denna trend. Ett av mönstren är ett klassiskt holländskt parkettmönster i ny tappning.

IN_HP_Heritage_41007008_41007013_001.jpg

Våga ett golv som sticker ut

Golvtrenderna går från det minimalistiska till att vi applicerar mer färg och struktur på våra golv. Populära färger på golv är grönt, brunt och dova rosa nyanser. Inom vinylgolv finns många alternativ där du kan ta ut svängarna inom färg och mönster. Bland andra Tarkett har trendkollektioner med vinylgolv för dig som vågar lite mer. Vinylgolv är slitstakta, lättskötta och är mycket ljudabsorberande.

Förutom utseende så finns det andra saker som är viktigt att tänka igenom innan du bestämmer dig för golv. Det ska gärna vara enkelt att städa och hålla rent, och att golvet ska vara skönt att gå på är inte heller att förglömma. Jämför olika golv innan du bestämmer dig och ta hjälp av butikerna som säljer golv.

Om du vill behålla ett gammalt golv men ha förnyelse finns olika behandlingar för att skapa en förändring. Colorama skriver om 6 sätt att ändra finishen på ditt golv.

Som en sammanfattning är den största trenden det som innefattar naturmaterial och jordnära färger. Trenderna är klimatsmarta och hållbarhet vävs in i vårt val av golv. Naturens olikheter som kvisthål och ojämnheter får gärna skapa en personlig karaktär och ge trägolv en unik känsla, samtidigt som golven gärna får visa på en hög hantverksskicklighe